Több adózási szabály is változik július elsején

Vágólapra másolva!
Péntektől lehetőség van a havonkénti adóbevallás engedélyezésére, egyszerűsödik a fejlesztési adókedvezmény igénybevételének szabályozása, változik a jövedéki törvény és lejár a munkaszerződés nélküli foglalkoztatásra vonatkozó türelmi idő. Ugyanakkor a színlelt szerződésekre vonatkozó moratórium továbbra is érvényben marad.
Vágólapra másolva!

Nem hatályosul az áfa bevallás rendjének módosítása, amely július 1-jétől eltörölte volna a gyakorított bevallás lehetőségét. Ezzel szemben a jövőben az éves, illetve negyedéves bevallásra kötelezett adózó évközben negyedévenkénti, illetve havonkénti elszámolás és bevallás engedélyezését kérheti július 1-től. Az adóhatóság az adóév végéig a gyakoribb elszámolást különösen abban az esetben engedélyezheti, ha az adózó beszerzéseit terhelő, levonható áfakulcs magasabb az áthárított áfakulcsnál, illetve ha az adózó beruházást valósít meg.

Ez a változtatás elsősorban az exporttevékenységet végző kis- és középvállalkozások versenyképességét segítheti, a gyakoribb visszaigénylés lehetősége ugyanis javítja a vállalkozások pénzügyi likviditását.

A törvénymódosításnak köszönhetően július 1-jétől egyszerűsödik a fejlesztési adókedvezmény igénybevételének szabályozása is: a 100 millió eurót meg nem haladó beruházásokhoz nem kell az adókedvezményt a Pénzügyminisztériummal engedélyeztetni, elégséges az adatbejelentés és az önadózás útján vehető igénybe.

Hatályát veszti július 1-jétől a munkaszerződés nélküli foglalkoztatásra vonatkozó moratórium. Az építőipar, a vendéglátóipar és az idegenforgalom területén a legsúlyosabb a helyzet: csak az építőiparban minden harmadik foglalkoztatott feketén dolgozik, és az államháztartás ebből fakadó bevételkiesése legalább 100 milliárd forintra tehető.

Ugyanakkor meghosszabbították jövő év június 30-ig a moratóriumot a színlelt szerződésekre vonatkozóan. A cél az volt, hogy ne foglalkoztassanak vállalkozóként olyanokat, akik valójában alkalmazottak. Mivel a törvény végrehajtásával egyes kulturális intézmények, újságok működése teljesen ellehetetlenülne, ezért volt szükség a törvénymódosításra. Az APEH ugyanis a határidő lejárta után fokozottan ellenőrizte volna a vállalkozói szerződéseket.

Változik a jövedéki törvény is péntektől. Az egy liternél kisebb kiszerelésben forgalmazott egyéb ellenőrzött ásványolajok, például a faszéngyújtó kikerülnek a jövedéki kereskedelmi szabályok alól. Így nagykereskedelmi forgalmazásukhoz nem kell jövedéki engedélyt beszerezni, és 120 millió forint összegben biztosítékot nyújtani.