Négy év óta a legtöbb tőke érkezett Magyarországra

Vágólapra másolva!
Az idei első negyedévben 1091 millió euró értékű külföldi közvetlen tőkebefektetés valósult meg Magyarországon. 2001 óta ez a legmagasabb érték - közölte az MNB adataira hivatkozva a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM).
Vágólapra másolva!

A GKM közlése szerint idén az első negyedévben 1091 millió euró értékben valósult meg külföldi tőkebefektetés Magyarországon. Ez 430 millió euróval több, mint az előző év azonos időszakában. A nemzeti jegybankok adatai alapján a visegrádi országok között Magyarországra érkezett a legtöbb működő tőke az első negyedévben.

A közlemény szerint részvény, egyéb részesedés és újra befektetett jövedelem formájában 881 millió eurós nettó beruházás történt, ami 183 millió euróval haladja meg az előző év azonos időszakának értékét. Az egyéb, működő tőkemozgások során pedig 210 millió eurós nettó beruházás valósult meg.

A GKM várakozásai szerint az idén folytatódik a kedvező működőtőke-beáramlási trend, így 2005-ben részvény, egyéb részesedés és újra befektetett jövedelem formájában 3,5-4 milliárd euró körüli értékű külföldi közvetlen tőkebefektetés várható Magyarországon.

Az idén az első negyedévben részvény és egyéb részesedés formájában összesen nettó 318 millió euró értékű friss külföldi működő tőke érkezett Magyarországra. Ez 81 millió euróval haladja meg az előző év azonos időszakát. Az újra befektetett jövedelem formájában az előző évit 103 millió euróval meghaladó, azaz 563 millió euró értékű külföldi közvetlen tőkebefektetés valósult meg.

Hollandiából érkezik a legtöbb tőke

Az idei év első negyedévében a legtöbb új, részvénytőke formájú külföldi közvetlen tőkebefektetés Németországból (32 millió euró), Japánból (30 millió euró) és Hollandiából (166 millió euró) származott. Németországból 32, Japánból 30 és Hollandiából 166 millió euró érkezett.

A magas holland értéket az magyarázhatja, hogy számos nemzetközi vállalat a kedvező szabályozási és adózási környezet miatt hollandiai leányvállalatán keresztül hajtja végre külföldi befektetéseit.

A külföldi közvetlen részvénytőke-tőkebefektetések legnagyobb része, azaz 216 millió euró a szolgáltató ágazatokba érkezett. Ezen belül is a szállítás, raktározás, posta és távközlés 115 millió eurós, a kereskedelem, javítás 51 millió eurós, az ingatlanügyek, gazdasági szolgáltatás 35 millió eurós értékei a legmagasabbak. A feldolgozóiparba szintén 51 millió euró részvénytőke formájú külföldi működőtőke-befektetés érkezett.

Az 1990 óta Magyarországra érkezett külföldi közvetlen tőkebefektetések állománya 2005 első negyedévének végén meghaladta az 50 milliárd eurót. Ebből 40,2 milliárd eurót a részvény, egyéb részesedés és újra befektetett jövedelem formájú működőtőke-befektetések, 9,8 milliárd eurót pedig az egyéb külföldi tőkebefektetések tettek ki. Az egy lakosra jutó magyarországi működőtőke szint ezzel változatlanul a legmagasabb a kelet-közép-európai térségben.