Nullakulcsos lehet a bor jövedéki adója

Vágólapra másolva!
Várhatóan elfogadja a kormány a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (NHT) javaslatát arról, hogy az EU gyakorlatnak megfelelően nullakulcsos legyen a bor jövedéki adója.
Vágólapra másolva!

A HNT két éve javasolja a bor jövedéki adójának megszüntetését. A kormány várhatóan elfogadja a javaslatot, ami megfelelne az Európai Unió szőlőtermelő országainak gyakorlatának - nyilatkozta Urbán András, a HNT főtitkára. A kormány döntésének bejelentése jövő hónap elején várható.

A jelenleg nyolc forintos literenkénti jövedéki adó megszüntetésével 1,5 milliárd forint szabadulna fel, amit a szakma a magyar bor marketingjére fordíthatna. Ebből az összegből egy, az eddiginél szigorúbb ellenőrzési rendszer is finanszírozható lesz annak érdekében, hogy csak minőségi borok kerülhessenek a piacra.

A HNT titkára elmondta, hogy a már megalakult Magyar Bormarketing Kht. a jövő év elején megkezdheti tényleges működését, amennyiben meglesznek az ehhez szükséges anyagi források. A kht. megbízottjai hamarosan tárgyalnak két francia régió képviselőivel, hogy együttesen pályázhassanak az unióhoz a harmadik piacon történő bormarketing támogatására.