Felülbírálják az ukrán privatizációt

Vágólapra másolva!
Cégprivatizációkat bírálna felül Julia Tyimosenko ukrán miniszterelnök. Olyan állami vállalatoknál folyna vizsgálat, amelyeket még Kucsma elnök ideján adtak magánkézbe. Amennyiben visszásságok derülnek ki, a tulajdonosok megtarthatják a céget, ha kifizetik a vételár, és a cég valódi értéke közti különbözetet.
Vágólapra másolva!

Julia Tyimosenko ukrán miniszterelnök kilátásba helyezte, hogy felülbírálják egy tucatnyi állami cég privatizációját, ami még az előző kormány ideje alatt zajlott. Tyimosenko pénteken a Világgazdasági Fórum által szervezett befektetési konferencián elmondta: az ukránok 80 százaléka azt gondolja, hogy a stratégiai vállalat privatizációja "rendkívül mocskos, becstelen és átláthatatlan módon zajlott le".

"Keressük a megoldást erre a problémára, alkotmányos és jogi úton" - tette hozzá. Tyimosenko azt is leszögezte: a tulajdonosok megtarthatják a cégeket, ha kifizetik a különbséget a vételi ár, és a kormány által tisztességesnek tartott ár között.

A korábbi kormány ideje alatt megkötött átláthatatlan privatizációs ügyeletek körüli bizonytalanság a már meglévő, és a potenciális befektetők egyik legfőbb problémája.A privatizációs felülvizsgálatba elsőként bevont cég az ország legnagyobb acélipari vállalata, a Krivorozssztal. A céget tavaly vette meg áron alul egy konzorcium, amelynek egyik vezetője Leonyid Kucsma volt államfő veje, Viktor Pincsuk.