Gyorsabban nő a kínai ipar, mint várták

Vágólapra másolva!
A vártnál is gyorsabb volt májusban a kínai ipari termelés növekedése. A termelés növekedése. A májusi bővülés értéke 16 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbi értéknél, ezzel fokozódott a tempó a megelőző hónapokhoz képest. A folyamatos növekedés a bővülő belföldi fogyasztás, és a terjeszkedő export következménye.
Vágólapra másolva!

Májusban is a vártnál gyorsabban nőtt a kínai ipari termelés. A bővülés jól jelzi azt, hogy a kínai gazdasági növekedés a korábbi várakozásokkal ellentétben nem lassul, hanem ismét gyorsul. Májusban a kínai ipar termelésének értéke 16,6 százalékkal haladta meg a tavaly májusit, jelentették a kínai statisztikai hivatalban szerdán. Áprilisban 16,0 százalékkal volt nagyobb az ipari termelés az egy évvel azelőttinél, a márciusi, 15,1 százalékos tizenkét havi többlet után.

A növekedés gyorsulása, habár kisebb a tavaly év eleji, 20 százalék közeli ütemeknél, meglepte az elemzőket, akik átlagosan 15,5 százalékos bővülésre számítottak májusról, és előzőleg 15,1 százalékosra áprilisról. A termelés gyorsuló gyarapodását a növekvő lakossági fogyasztás és a sebesen terjeszkedő export ösztönözte. A kiskereskedelmi forgalom 12,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a kivitel több mint 30 százalékkal bővült.

Tavaly egész évben 16,7 százalékkal nőtt a kínai ipari termelés, a 2003-as, 17,0 százalékos többlet után.