Nyolcan támogatták a 25 bázispontos kamatcsökkentést a Monetáris Tanácsban

Vágólapra másolva!
A Monetáris Tanács (MT) május 23-i ülésén nyolcan szavaztak a 25 bázispontos kamatcsökkentésre, négyen a szinten tartását támogatták, egy tag pedig az 50 bázispontos kamatmérséklésre voksolt.
Vágólapra másolva!

Az MT többségi határozattal, 2005. május 24-i hatállyal döntött a jegybanki alapkamat 0,25 százalékpontos csökkentéséről. A ma közzétett jegyzőkönyvből kiderült, hogy nyolcan támogatták a 25 bázispontos csökkentést, négyen a szinten tartásra szavaztak és egy tag 50 bázispontos mérséklést javasolt.

A 25 bázispontos csökkentést javaslók úgy látták, hogy a makrogazdasági folyamatok az elkövetkező másfél évben támogatják az alacsony inflációs környezet megszilárdulását. A kedvező inflációs kilátásokat szerintük alátámasztja a bérinfláció lassulása, a munkaerőpiaci alkalmazkodás és a termelékenység alakulása. A külső és belső növekedés mérséklődése erősíti a dezinflációt, a külső kereslet csökkenése pedig kordában tartja az importált inflációt.

A kamatcsökkentés támogatóinak döntő érve az volt, hogy az inflációs célkövetés logikája alapján a kamatcsökkentés indokolt, és kamatváltozás nélkül tovább nőne az inflációs cél alullövésének kockázata. A bizonytalanságok és kockázatok miatt a többség úgy látta, hogy csak 25 bázispontos csökkentésre van lehetőség.

Az 50 bázispontos csökkentést javasló tag szerint a jelentősebb mérséklés azért indokolt, mert a külső bizonytalanság nem növekedett és az inflációs kilátások is tovább javultak.

A kamatláb változatlanul hagyása mellett érvelők elismerték, hogy kedvezőek az inflációs kilátások, azonban szerintük a kockázatoknak nagyobb súlya van. A nemzetközi befektetői megítélés alakulását komoly kockázati tényezőnek tekintették.

Március eleje óta lassan, de folyamatosan csökken a feltörekvő piacok iránti bizalom, Magyarország ráadásul többletkockázatot is hordoz, és ez régiós összehasonlításban komoly felárként jelenik meg. Az alapvető helyzetben nincs jelentős változás, az egyensúlyhiányból eredő kockázatok továbbra is jelen vannak. A befektetőkben komoly kételyeket ébreszt a költségvetési célok tarthatósága és a konvergenciaprogram teljesíthetősége.

A Monetáris Tanács a következő kamatmeghatározó ülését június 20-án tartja.