Megkezdődtek az egyeztetések az ekhóról

Vágólapra másolva!
Elkezdődtek az egyeztetések a különböző szakmai érdekképviseleti szervekkel az Egyszerűsített Közteherviselési Hozzájárulás (ekho) koncepciójáról - jelentette be Batiz András kormányszóvivő. Az ekho mértéke 35 százalék lenne.
Vágólapra másolva!

Az ekhóról szóló egyeztetések a pénzügyi, foglalkoztatási és munkaügyi tárca vezetői és az érintett szakmacsoportok képviselői között zajlanak. Az egyeztetést követően a tervezet a kormány elé kerül.

Az ekhóban dolgozók valahol félúton lesznek a munkaviszony és a vállalkozói lét között - mondta el Batiz András. Szóvivőtársa, László Bolgár a kormány szerdai ülésén jelentette be, hogy a kabinet koncepciója szerint az ekho mértéke 35 százalék lenne. Ez fedezné a személyi jövedelemadót, a foglalkoztatói, egészségbiztosítási és nyugdíjbiztosítási járulékot, a tételes egészségügyi hozzájárulást és a biztosított által fizetendő nyugdíjjárulékot és magánpénztári tagdíjat.

Az ekho azonban nem biztosítaná a Munka Törvénykönyvében az alkalmazottak számára garantált védelem egy részét, viszont így nem kellene költségszámlákat produkálniuk a vállalkozóknak. Az ekhót teljesítő ezenkívül nem részesülne olyan szolgáltatásokban, mint például a táppénz és a fizettet szabadság.