Greenspan szilárdnak tartja az USA gazdaságát

Vágólapra másolva!
Szilárd lábakon áll Alan Greenspan szerint az USA gazdasága. A szövetségi jegybank, a Fed vezére szerint nem kell lassulástól tartani. Greenspan figyelmeztetett, hogy a termelékenység lassú növekedése felnyomja a munkaköltségeket. Az amerikai kormányzat szerint 3,5 százalékkal növekedett az idei első negyedévben.
Vágólapra másolva!

Alan Greenspan szerint nem fenyegeti elnyújtott lassulás az USA gazdaságát. A jegybank szerepét betöltő Fed elnöke a kongresszus közös gazdasági bizottsága előtt tartott csütörtöki beszédében a Fed elkötelezettségét hangoztatta a további fokozatos kamatemelés mellett. Greenspan kijelentette, hogy az amerikai gazdaság meglehetősen szilárd lábakon áll, az infláció ellenőrzött, így a pénzügyi politika alakítói a kamatokat fokozatos ütemben tovább emelhetik.

Mint mondta, a makrogazdasági mutatók jelenlegi felívelő irányzata azt jelzi, hogy a gyengébb kora tavaszi mutatók nem voltak komolyabb gazdasági lassulás előjelei. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a termelékenység lassabb növekedése felnyomja a munkaköltségeket, de - mint mondta - egyelőre nyitott, hogy ez az emelkedés növeli-e az inflációt, illetve negatív hatással lesz-e a céges nyereségekre.

Az ingatlanpiac alakulásával kapcsolatban rámutatott: véleménye szerint a lakóingatlan-építések megugrása és általában a lakóingatlan piacon az eladások és az árak magas szintje ugyan szövetségi szinten nem valószínűsít spekulációs buborékot, egyes helyeken ez nem kizárható. Úgy vélte, hogy ezzel együtt nem lehetetlen az árcsökkenés, különösen az egyes helyi piacokon, de ez, ha bekövetkezne sem járna jelentős makrogazdasági hatással.

Az amerikai kormányzat felülvizsgált adata szerint az ország gazdasága az idei első negyedévben éves szinten 3,5 százalékkal növekedett. A tavalyi negyedik negyedévben már végleges adatok szerint az amerikai GDP évi 3,8 százalékos ütemben bővült.

Az első negyedéves amerikai GDP-adat eloszlatja azokat a félelmeket, hogy a drága olaj- és energiaárak komoly mértékben fenyegethetik az amerikai növekedést. A folyó második negyedévre mindazonáltal csak 3,2 százalékos növekedést jósolnak az elemzők, az éves növekedésre pedig 3,4 százalékot. Az Egyesült Államok gazdasága tavaly 4,4 százalékkal bővült.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed nyíltpiaci bizottság utoljára május 3-án emelte az irányadó kamatot, 25 bázisponttal 3,0 százalékra. A következő kamatdöntésre június 30-án kerül sor. A Greenspan beszéde nyomán egy időre az 1,22 dolláros szint alá csökkent az euró árfolyama, nem sokkal később 1,2220 dolláron állt. Greenspan szavait követően egy dollárért 107,50 jent adtak. A Wall Street vezető tőzsdemutatók a beszéd hatására a kezdeti veszteségből nyereségbe fordultak.