Három hétig is eltarthat a román mozdonyvezetők sztrájkja

Vágólapra másolva!
Húsz napig is elhúzódhat a román mozdonyvezetők sztrájkja. A vasúttársaság korábban bírósághoz fordult a sztrájk felfüggesztését kérve. A bíróság azonban a sztrájkoló masiniszták javára döntött. A sztrájk megbénítja a román vasúti közlekedés kétharmadát. A sztrájkolók béremelést, étkezési jegyet és jobb munkakörülményeket követelnek.
Vágólapra másolva!

Húsz napig is eltarthat a román mozdonyvezetők sztrájkja, miután az illetékes bukaresti bíróság szerdán elutasította a román vasúti társaságnak (CFR) a munkabeszüntetés felfüggesztésére irányuló kérését. A CFR vezetése a romániai árvizek által megrongált pályaszakaszok válságos helyzetére, az utasok biztonságának veszélyeztetésére való tekintettel kérte a sztrájk 30 napos felfüggesztését.

A román mozdonyvezetők szakszervezetének vezetője szerda délután közölte román hírforrásokkal, hogy a bukaresti fellebbviteli bíróság elutasította a CFR-nek a munkabeszüntetés felfüggesztésére irányuló kérését. Az érdekvédelmi szervezet vezetője szerint a sztrájk húsz napig fog tartani.

A szakszervezetek és a CFR vezetősége között nyolcvan napon át folytatott eredménytelen tárgyalások után szerdán reggel hét órakor elkezdődött munkabeszüntetésben a négy ágazati szakszervezet közül végül is csak a mozdonyvezetők és a mozdonyszínek dolgozói vesznek részt. De a sztrájk így is megbénítja a román vasúti közlekedés mintegy kétharmadát.

A törvényes előírásoknak megfelelően a munkabeszüntetés idején az érdekvédelmi szervezet köteles biztosítani az ágazat szokásos forgalmának harminc százalékát. Ennek megfelelően Romániában a sztrájk idején csak 24 expressz-vonat, 14 intercity-járat, 18 gyorsvonat, 413 személyvonat és 24 nemzetközi járat áll az utazóközönség rendelkezésére.

A sztrájkolók 10,7 százalékos fizetésemelést és a hónap minden munkanapjára (azaz havi húsz napra) szóló étkezési jegyet és jobb munkakörülményeket követelnek. A román közlekedési miniszter a sztrájkot megelőzően kilátásba helyezte, hogy egyelőre nincs lehetőség fizetésemelésre, mert a CFR-nek csaknem 20 ezer milliárd lejes adóssága van. Ugyanakkor Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök szerdán úgy nyilatkozott, reméli, hogy az elkövetkező napokban lehetőséget találnak a munkakonfliktus feloldására.