Parlament elé kerül az új adózási rend

Vágólapra másolva!
Alkalmas az általános vitára az új adózási rendről szóló törvénymódosítási javaslat. Az adózási rend a Kormány száz lépés programjában szereplő újfajta adózás törvényi hátterét biztosítaná.
Vágólapra másolva!

A gazdasági bizottság általános vitára alkalmasnak találta az adózás rendjéről szóló törvénymódosítását. Az adózás rendjéről szóló törvény módosításai a kormány száz lépés programjában szereplő, az adóigazgatás hatékonyságát növelő javaslatok megvalósításához szükségesek. A módosítások a törvényi szintű szabályozást igénylő eljárásjogi rendelkezéseket tartalmazzák. A törvényjavaslat tartalmazza azoknak a jogintézményeknek a szabályait is, amelyek csak 2007-től lépnek életbe.

A javaslat a társadalombiztosítás olyan átlátható nyilvántartási rendszerét hozná létre, amely az egyéni kötelezettségek teljesítését jobban követi. A munkáltatóknak és a kifizetőknek 2006. január 1-jétől egységesedne az adatszolgáltatási kötelezettség. A jelenleg az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak, Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságnak és az állami adóhatóságnak kötelezően benyújtandó adatokat csak az állami adóhatóságnak kellene megküldeni. A személyre szóló adatok havi rendszerességű bevallása elősegíti a foglalkoztatási jogviszonyok fehérítését is.

A törvénymódosító javaslat ezenkívül 2006. április 1-jétől megváltoztatná az állami adóhatósághoz teljesítendő adófizetésekre vonatkozó szabályozások. A mostani, adózónkénti fizetés helyett kötelezettségcsoportok szerint vezetett számlákra kell befizetni az adót. A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályiról szóló törvény 2005. november 1-jén lép hatályba, ezért szükséges ennek összehangolása az adózás rendjéről szóló törvénnyel.

A gazdasági bizottság az adózási rend mellett általános vitára alkalmasnak találta az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot is. Ennek értelmében a személyi jövedelemadó törvény módosulna úgy, hogy a vendéglátók a "borravalót" legálisan feltüntethessék az árlapokon, és a vendégek számláin elkülönült tételként jelenhessen meg.

Egy másik módosító javaslatban az szerepel, hogy az alkalmi foglalkoztatás kedvezményét a magánszemély saját, érvényesített nyilvántartásában feltüntetett közteherjegy értéke után veheti igénybe.