Leállt az észak-erdélyi sztráda építése

Vágólapra másolva!
Az amerikai Bechtel építőipari vállalat szombaton leállította az észak-erdélyi autópálya építési munkálatait, miután a román kormány 91 millió euróval tartozik a kivitelezőnek - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A Bechtel kommunikációs igazgatója pénteken még azt közölte, hogy egyelőre csak a tevékenység csökkentéséről van szó, szombaton azonban a társaság vezetése utasítást adott a munkásoknak, hogy az összes munkagépet szállítsák vissza a cég tordaszentlászlói telepére.

Az erdélyi sztráda megépítéséről szóló szerződést a korábbi szociáldemokrata román kormány pályáztatás nélkül adta oda a Bechtelnek, s ezért az akkori kormányfőt, Adrian Nastasét több bírálat is érte. Calin Popescu Tariceanu jelenlegi miniszterelnök már hivatalba lépése első heteiben jelezte, hogy a szerződést törvénytelennek tartja és a munkálatok leállítását helyezte kilátásba.

A liberális kormányfő szerint a jelenleg épülő észak-erdélyi nyomvonal helyett fontosabb lenne Dél-Erdélyben, az Arad-Temesvár-Nagyszeben-Bukarest-Constanta nyomvonalon építeni sztrádát, amelyre egyébként az EU is kész hitelt nyújtani.

A román korány a múlt héten kifizetett ugyan 10 millió eurót a Bechteln ek, ám így is összesen 91 millió eurós tartozást halmozott fel a céggel szemben. A kabinet a júniusi pótköltségvetési tárgyalások utánra további kifizetésekre tett ígéretet, ám az amerikai cég elállította a munkálatokat. A Bechtel bejelentette, hogy a leállás idejére a bérek 75 százalékát biztosítják a munkásoknak, de ezeket az összegeket a román kormány számlájára kívánják terhelni - írja a Népszabadság.