Pesszimistábbak a hazai kisvállalkozások

Vágólapra másolva!
Az Ecostat kis- és középvállalati konjunktúra-indexe májusban 40 százalék volt, az elmúlt hónapban 6 százalékponttal két éves mélypontjára csökkent, a TOP-100 nagyvállalati konjunktúra-index pedig 4 százalékponttal 50 százalékra mérséklődött - áll az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet legfrissebb jelentésében.
Vágólapra másolva!

A kkv-k üzleti trendje 2003. augusztustól tizenegy hónapon keresztül töretlenül emelkedett, majd a nemzetközi konjunktúra lassulásáról szóló előrejelzések hatására a bizalmi index az 50 százalékos határérték körül ingadozott. Egyértelmű negatív irányú tendenciaváltozás 2005 első hónapjaiban következett be, hátterében a főbb európai gazdaságok és a hazai reálgazdaság várakozásoktól elmaradó teljesítménye áll - áll a felmérésben.

A hazai vállalkozások májusi, viszonylag nagyfokú bizalomvesztése a magyar gazdaság egészét, a kibővült EU-t, ezen belül az újonnan csatlakozott országok teljesítményét alapul véve kevéssé tűnik indokoltnak és megalapozottnak - teszik hozzá. Az Ecostat megítélése szerint a mérséklődő világgazdasági növekedés, a nyugat-európai nagygazdaságok gyengélkedése és a világkereskedelem szerényebb dinamikája mellett Magyarország világátlaghoz közeli növekedése nem ad okot komoly aggodalomra.

A hazai gazdaság 2005-ben a kutatóintézet szerint 3,5 százalék körüli növekedést érthet el, a fejlődést a beruházások és bővülő export mellett a növekvő lakossági fogyasztás is segíti. A külföldi működőtőke-beáramlás élénkülése, az EU-támogatások bővülése, a termelékenység javulása a hazai cégek - a közöttük a piacképes kis- és középvállalatok - külpiaci aktivitását erősíti - fűzik hozzá.

A kkv-szektor rövid távú fejlődésének kilátásai 2005-ben nem romlanak drámaian - vélik, hozzátéve, hogy a cégek lehetőségeit némiképp beárnyékolja az egyensúlyi viszonyok javítására irányuló gazdaságpolitika, javítja viszont a fejlesztési és finanszírozási pénzforrások bővülése, a kamatszint csökkenése, és a nemzeti valuta gyengülése.

Májusban a hazai kkv-k többsége negatívan értékelte az ország és saját cége fejlődési esélyeit egyaránt. A borúlátó várakozások hátterében a napokban publikált, egyértelmű lassulásra utaló első negyedéves adatok és a magas államháztartási hiány leszorítása érdekében várható korrekciós intézkedések állhatnak.

A szektor májusi éves inflációs előrejelzése jelentősen felülmúlja a realitásokat, mértéke 6,2 százalék - jegyzik meg. A decemberre vonatkozó inflációs prognózist felfelé, 5,8 százalékra módosították a kis- és középvállalatok.

A pesszimista inflációs korrekciók mellett a hazai cégek értékesítési áremelési törekvése, lehetősége még kisebb lett, éves szinten átlagosan 1,9 százalékra csökkent. Szakértői várakozások szerint az inflációs trend az év végéig változó növekedési pályát ír le, a 2005. évi infláció mértékét az Ecostat 3,8 százalékra prognosztizálja.

A hazai multinacionális vállalatok 2005 második félévére szóló üzleti várakozásainak romlása mögött a globális gazdaság mérsékeltebb ütemű növekedése, a külpiaci értékesítési lehetőségek szűkülése áll - fogalmaz az összeállítás.

A TOP-100 körbe tartozó cégek háromnegyede az ország gazdasági helyzetében kismértékű javulást, illetve stabilitást vár. A lehetőségek rosszabbodásával éves visszatekintésben a legszélesebb kör, a vállalatok 26 százaléka számol.

Saját gazdálkodása feltételeit a nagyvállalatok 30 százaléka kedvezően ítéli meg, ezzel az optimista várakozások aránya jelentősen csökkent. A pesszimista várakozások aránya 31 százalékos részesedésével másfél éves csúcspontjára jutott.

Az Ecostat prognózisa szerint 2005-ben mérséklődő gazdasági növekedés mellett közepes beruházási tevékenység várható, ezen belül a nagyvállalatok fejlesztései az átlagosnál jobban emelkednek, a kis- és középvállalati szférában visszaeséssel lehet számolni. A nagyvállalatok legutolsó előrejelzése szerint 2005-ben a fogyasztói árak átlagos emelkedése 5,1 százalék lehet. A szektor decemberi 12 hónapos árprognózisa 4,6 százalék.