Nem nyúlt a kamathoz az Európai Központi Bank

Vágólapra másolva!
Változatlanul hagyta kamatminimumát az Európai Központi Bank. Az uniós jegybank alapkamata két éve két százalékon áll.A gazdasági teljesítmény visszaesésére utaló mutatók, illetve a Francia és holland EU-alkotmány-szavazás kedvezőtlen eredménye miatt a bank nem emelhet kamatot.
Vágólapra másolva!

Az Európai Központi Bank (EKB) a csütörtöki kamatdöntésével változatlanul, 2,00 százalékon hagyta irányadó, kéthetes refinanszírozási kamatminimumát. A döntés megfelelt a várakozásoknak. Az EKB alapkamata az utolsó csökkentés, 2003. június óta változatlan.

A piacon változatlan volt a meggyőződés, hogy az EKB nem emelhet, miután a legfrissebb gazdasági mutatók rosszabbak a korábbiaknál, és az EU alkotmánytervezetére Franciaországban és Hollandiában kimondott népszavazási "nem" miatt minden bizonnyal további késedelmeket szenvednek a gazdaságszerkezeti reformok.

A további bizalomvesztést már jelezte az euró, amelynek árfolyama szerdán nyolchavi mélységbe süllyedt a dollárhoz képest, habár ezt csütörtökön kiigazítás követte, fölfelé. Az euró 9 százalékkal olcsóbb, mint az év elején. A legtöbb elemző kizárja, hogy az EKB az idén egyáltalán bármikor emelhetné még az alapkamatát, sőt, egyesek enyhítést sem tartanak lehetetlennek.

Az euróövezeti feldolgozóipar szerdán közölt beszerzőmenedzser-mutatója 48,7 pont volt májusra, második hónapja jelezve a teljesítmény visszaesését. Előtte 19 hónapon át javult a teljesítmény, ám az utóbbi időben mind szerényebb ütemben. Az euróövezeti feldolgozóipar minden részmutatója rosszabbodott, a kibocsátás stagnált, az új megrendelések gyorsuló ütemben apadtak, a készletek felélése gyorsult, a beszerzések csökkentek, noha a bekerülési árak növekedése majdhogynem megállt. A termelői árak csökkentek. A foglalkoztatás 48-ik hónapja csökkent, méghozzá gyorsuló ütemben.

Az Európai Bizottság jelenleg 1,6 százalékos GDP-növekedést jósol az euróövezetnek erre az évre, az ősszel valószínűsített 2 százalék helyett. Ugyancsak lefaragtak a jövő évre szóló előrejelzésből: a jóslat most 2,1 százalék a korábbi 2,2 százalék helyett. Az egész EU-nak 2,1 százalékos GDP-növekedést valószínűsít a bizottság, a jövő évre pedig 2,3 százalékosat. A korábbi központi várakozás 2,3 százalékos volt idénre és 2,4 százalékos jövőre.

Az Európai Bizottság szerdán ismét csökkentette előrejelzését az euróövezet második negyedévi gazdasági növekedésére. Most - az előző negyedévhez viszonyítva - 0,1-0,5 százalék közötti többletet valószínűsít a múlt hónapban becsült 0,2-0,6 százalék helyett. Megerősítették azonban a harmadik negyedévre szóló, 0,2-0,6 százalék közötti előrejelzést.

Az elemzők számításaiban kissé háttérbe szorul az árstabilitás, amely fölött az EKB-nak, alapszabálya szerint, elsősorban őrködnie kell. Mindazonáltal az sem fenyegető: az EU statisztikai hivatala a május végén kiadott előzetes becslésében 2,0 százalékos tizenkét havi inflációt valószínűsített májusról az euróövezetben, az áprilisi 2,1 százalékos tizenkét havi ütem után. Az EKB-nak folyamatosan legföljebb 2,0 százalékos ütem a célja.