Újra az MKK-hoz kerülhetnek az adótartozások

Vágólapra másolva!
Egy, a parlament előtt lévő törvényjavaslat értelmében újra kizárólag a Magyar Követeléskezelő Rt.-nek értékesíthetné az APEH az adó- és járuléktartozásokat. Ez a felállás már működött 1999 és 2002 között, azt követően azonban pályázaton értékesítették a követeléseket - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!
Adóhttp://www.origo.hu/uzletinegyed/ado/index.htmlAz Üzleti Negyed rovata

A koalíciós párti beterjesztők, Bőhm András (SZDSZ) és Szabó Lajos (MSZP) képviselők indoklása szerint az MKK hatékonyabban tudja elvégezni majd a munkát. A kizárólagosságot biztosító időszakban a tőkeérték 2,55 százaléka körüli megtérülést tudott a cég felmutatni, a jelenlegi, piaci alapú modellben viszont csak átlagosan 1,25 százalékos a megtérülés.

A különbséget a többszörös állami, hatósági kontroll eredményességével magyarázzák, illetve azzal, hogy a pályázati rendszerben meghosszabbodott az az idő, mire a felszámolás megindításától a nyertes cégekhez eljutottak a követelések. A képviselők szerint több 100 millió forint bevételt hozna ez a módosítás a költségvetésnek.

A tartozások iránti megcsappant az érdeklődés, amin változtathat a javaslat azon pontja, amelyik lehetővé tenné, hogy az engedményezett követelések érvényesítésére az engedményes polgári peres vagy nem peres eljárást indítson. Ez az eszköz jelenleg kizárólag az adóhivatalnak áll rendelkezésére.