Fenntartja jogát a kínai textilkorlátozásra az EU

Vágólapra másolva!
Továbbra is fenntartja a textilkorlátozás jogát Kínával szemben az EU. A Párizsban tárgyaló kínai kereskedelmi miniszter szerint átmenetinek tekinthető bizonyos kínai termékek importjának megugrása. Az EU kereskedelmi biztosa viszont kijelentette: amennyiben szükséges, azonnal korlátozzák a kínai textil behozatalát.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió fenntartja magának a jogot, hogy bizonyos kínai exporttermékekkel szemben azonnali intézkedéseket léptessen életbe- közölte csütörtökön az Európai Unió kereskedelmi biztosa.

Peter Mandelson annak kapcsán nyilatkozott, hogy az EU vizsgálatot indított az unióba irányuló kínai textil-és ruházati termékkivitel ügyében, és a kérdésről Párizsban csütörtökön is folytattak egyeztetéseket Bo Hszia-lai kínai kereskedelmi miniszterrel.

A miniszter szerint Kínának az unióba irányuló textil-és ruházati termékkivitele ez év első negyedévében 19 százalékkal bővült az egy évvel korábbi szinthez képest annak hatására, hogy január 1-jétől megszűnt e termékcsoportra vonatkozó globális uniós kvótarendszer.

A kínai miniszter átmeneti jelenségnek minősítette az export megugrását, de arról, hogy közeledtek-e az álláspontok a kompromisszum eléréséhez, nem nyilatkozott. Mandelson viszont megjegyezte: "az EU vizsgálatát júniusban zárja le, de ha addig bizonyos terméket érintően a helyzet sürgős megoldást kíván..., azonnali intézkedést hoznak."