A német kormány adókönnyítéseket akar

Vágólapra másolva!
A német kormány szerdai ülésén adókönnyítéseket kilátásba helyező törvénytervezetekről döntött. Az egyik elképzelés értelmében a jelenlegi 25 százalékról 19 százalékra csökkentenék a társasági adót, ami a nagyvállalatoknak kedvezne.
Vágólapra másolva!

A lépést Gerhard Schröder kancellár márciusban jelentette be, és az ellenzék vezetőivel tartott találkozóján is egyetértés született erről, de azóta is vita folyik a szociáldemokrata-zöld irányítású kormány és az ellenzék között arról, hogy milyen forrásokból pótolják az elmaradó adóbevételeket.

A másik tervezet az örökösödési adót érinti, és a kis- és középvállatoknak kedvezne. A reform azokat az örökösöket érinti, akik továbbra is üzemeltetik a vállalatot, és munkahelyeket tartanak meg. Az adóból évenként tíz százalékot elengednének, és ha a vállalatot még tíz év után is üzemeltetik, teljesen elengednék az adót. A rendelkezés a "produktív üzemi vagyonra" vonatkozna, amennyiben az nem haladja meg a 100 millió euró értéket.

A konzervatív ellenzék nagyrészt nem támogatja Eichelnek azt az elképzelését, hogy az adócsökkentéseket például a cégek minimálnyereségének a fokozottabb megadóztatásával finanszírozzák. A kormány viszont nem támogatja a konzervatív ellenzéknek azt a tervét, hogy az örökösödési adóterhek könnyítését magasabb osztalékadóval fedezzék.

A kormány szerdai döntését és az ellenzék vonakodását nagyban meghatározza, hogy május 22-én tartományi választás lesz a kulcsfontosságú Észak-Rajna-Vesztfáliában, ahol a szociáldemokraták 39 éve vannak a kormányrúdnál, de most vesztésre állnak.

Eichel szerdán, a gyengélkedő konjunktúrára is hivatkozva, arra szólította fel az uniópártokat (CDU, CSU), hogy a Bundesratban ne gördítsenek akadályt a tervezetek útjába, és még a nyári parlamenti szünet előtt szülessen pozitív állásfoglalás. Az intézkedések a vállalati adóztatás átfogó reformjának előrehozott lépéseit jelentenék.