Júniustól Wolfowitz a Világbank elnöke

Vágólapra másolva!
Csütörtökön Paul Wolfowitzot választották meg a Világbank új elnökévé. Az amerikai elnök által javasolt Wolfowitz kinevezését a Világbank 24 tagú igazgatótanácsa egyhangúlag támogatta. A 61 éves Wolfowitz június 1-én váltja fel a tisztségben James Wolfensohnt, aminek május végén jár le második ötéves mandátuma.
Vágólapra másolva!

A Világbanknak 184 ország a tagja. A washingtoni székhelyű szervezet elsődleges feladata a szegénység elleni küzdelem, és az emberek életszínvonalának az emelése a fejlődő világban. A Világbank évente mintegy 20 milliárd dollár kölcsönt folyósít a fejlődő országoknak egyebek között utak és iskolák építésére, vagy az AIDS elleni küzdelemre.

A Világbank elnöki posztja hagyományosan az amerikaiaknak jár, de a poszt betöltőjének beiktatásához szükség van a pénzintézet igazgatótanácsában lévő európai államok szavazatára is. Az Európai Unióban sokan megdöbbentek az amerikai kormányzat "héjái" között számon tartott Wolfowitz jelölésekor.

Wolfowitz a meggyőzés szándékával szerdán Brüsszelben tárgyalt, ahol azt hangsúlyozta, hogy "igazi multinacionális" csapatot akar kialakítani a fejlődő világ felzárkóztatásában komoly szerepet játszó pénzintézet élén. Kijelentette: a bank legfelsőbb vezetésének is tükröznie kell, hogy egy multilaterális intézményről van szó, és hogy összességében az európaiak a pénzintézet legfőbb finanszírozói. Wolfowitz ugyanakkor nem tett ígéretet arra, hogy egy európai szakembert nevez majd ki helyettesének, ahogy ezt az EU-ban többen várták.

Wolfowitz kinevezése ellen tiltakozott néhány nemzetközi segélyszervezet, valamint csoport, mondván: félő, hogy Wolfowitz arra próbálja majd felhasználni a Világbankot, hogy az Egyesült Államoknak kedves országoknak nyújt támogatást. A bírálók egy csoportja a szavazás ideje alatt a Világbank székháza előtt tüntetett.