Jelentősen nőtt a működőtőke-beáramlás

Vágólapra másolva!
A közvetlen külföldi tőkebefektetések teljes egyenlege 3,365 milliárd eurót ért el Magyarországon tavaly, a Magyar Nemzeti Bank által közzétett adatok szerint. Ez 2001 óta a legmagasabb működőtőke-beáramlást jelzi. Az egy főre eső magyarországi működőtőke-állomány ezzel változatlanul a legmagasabb a kelet-közép-európai térségben.
Vágólapra másolva!

Közel 3 milliárd euró értékű külföldi közvetlen tőkebefektetés valósult meg Magyarországon tavaly részvény, egyéb részesedés és újra befektetett jövedelem formájában, a Magyar Nemzeti Bank által közzétett adatok szerint. Az egyéb tőkemozgások során 416 millió eurós nettó beáramlás mutatkozott, így a közvetlen külföldi tőkebefektetések teljes egyenlege 3,365 milliárd eurót ért el. Ez nemcsak 2003-hoz viszonyítva mutat közel másfélmilliárd eurós emelkedést, de 2001 óta a legmagasabb működőtőke-beáramlást jelzi. Az egy főre eső magyarországi működőtőke-állomány ezzel változatlanul a legmagasabb a kelet-közép-európai térségben.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) várakozásai szerint idén folytatódik a kedvező működőtőke-beáramlási tendencia, és így 2005-ben részvény, egyéb részesedés és újra befektetett jövedelem formájában 3,5-4 milliárd euró körüli értékű külföldi közvetlen tőkebefektetés történhet Magyarországon, áll a minisztérium közleményében.

Tavaly részvény és egyéb részesedés formájában összesen nettó 1,108 milliárd euró értékű friss külföldi működő tőke érkezett Magyarországra, míg újra befektetett jövedelem formájában 1,840 milliárd euró értékű külföldi közvetlen tőkebefektetés valósult meg. A külföldi közvetlen tőkebefektetések összesen 3,365 milliárd eurót tettek ki tavaly, ami 1,456 milliárd euróval magasabb, mint egy évvel korábban.

Németország és Hollandia a legaktívabb

A legtöbb új, részvénytőke formájú külföldi közvetlen tőkebefektetés Németországból (501 millió euró, az összes tőke 45 százaléka) és Hollandiából (427 millió euró, a beáramlott tőke 39 százaléka) származott tavaly. Szintén jelentős értékű működő tőke érkezett az Egyesült Államokból (130 millió euró), Japánból (102 millió euró) és Belgiumból (95 millió euró). A külföldi közvetlen részvénytőke-befektetések legnagyobb része (1,050 milliárd euró) a szolgáltató ágazatokba áramlott. Ezen belül a szállítás, raktározás, posta és távközlési ágazatba 337 millió euró, az ingatlanügyek és gazdasági szolgáltatás ágazataiba 370 millió euró, a kereskedelem és javítás szektorba pedig 255 millió euró áramlott be.

Az 1990 óta Magyarországra érkezett külföldi közvetlen tőkebefektetések állománya tavaly év végén elérte a 48,3 milliárd eurót. Ebből 38,7 milliárd eurót tettek ki a részvény-befektetések. Az egy főre eső magyarországi működőtőke-állomány ezzel változatlanul a legmagasabb a kelet-közép-európai térségben.