Változatlan az euróövezet inflációja

Vágólapra másolva!
Átlag 2,1 százalékkal voltak magasabbak az árak márciusban az euróövezetben az egy évvel ezelőtti adatokhoz viszonyítva. Az elemzők 2005-re csökkenő inflációt jósolnak az övezetben.
Vágólapra másolva!

Az euróövezetben márciusban átlagosan 2,1 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, mint tavaly márciusban, jelentették az EU statisztikai hivatalában előzetes becslésként csütörtökön. Az elemzők is 2,1 százalékra számítottak márciusban.

Az eurózónában februárban is 2,1 százalékkal, januárban 1,9 százalékkal, decemberben 2,4 százalékkal, novemberben 2,2 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak az egy évvel korábbinál. A legtöbb elemző erre az évre csökkenő inflációt valószínűsít az euróövezet számára, 1,7 százalékos tizenkét havi ütem felé.

Az euróövezetben októberben 2,4 százalékos, szeptemberben 2,1 százalékos, augusztusban 2,3, júliusban ugyancsak 2,3 százalékos, júniusban 2,4 százalékos, májusban 2,5 százalékos, áprilisban 2,0 százalékos, tavaly márciusban 1,7 százalékos, tavaly februárban 1,6 százalékos, tavaly januárban 1,9 százalékos, 2003. decemberben 2,0 százalékos volt a tizenkét havi infláció. Az Európai Központi Bank (EKB) riadószáma a tizenkét havi inflációra 2 százalék.