Augusztusra 3,7 százalékos inflációt vár az Ecostat

Vágólapra másolva!
Az idén augusztusra 3,7 százalékos fogyasztói áremelkedést vár az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet. A kutatóintézet Mikroszkóp kiadvány szerint a nyolcadik hónapban a termelői árak szintje 3,9 százalékkal haladja majd meg az előző év azonos időszakának értékét.
Vágólapra másolva!

Az Ecostat azzal számol, hogy az iparban a belföldi értékesítés augusztusban 2,2 százalékkal, az exportértékesítés 8,4 százalékkal, az ipari termelés pedig 5,9 százalékkal bővülhet az előző év azonos időszakához képest. A kiskereskedelmi forgalom volumenének növekedése a következő hónapokban is a jelenlegi szint körül alakul. Az eladások volumene 2005 augusztusában 3,7 százalékkal haladhatja meg az egy évvel korábbi szintet.

A költségvetésben 6 százalékos, a versenyszférában pedig 7,5 százalékos keresetemelkedésre számít az Ecostat 2004 augusztusához képest. A bruttó átlagkereset 7,1 százalékkal emelkedhet.

Nem számítanak tőzsdei visszaesésre

A BUX-index óriási növekedését korrekció követte, de újabb visszaesésre a kutatóintézet nem számít, mivel a kosárban nagy súllyal szereplő Mol és OTP profittermelő kilátásai kedvezőek. Augusztus végére 15 500-16 000 pont körüli indexet várnak. Megjegyzik, hogy a közép-kelet-európai, különösen a magyar részvénypiac a hozamot tekintve ma a világ élvonalába tartozik, de a BUX 17 000 pontos szintjén már kockázatosnak tartják új pozíciók nyitását. A tőzsdei cégek várhatóan jó gyorsjelentései az Ecostat szerint 15-20 százalékos nyereséget hozhatnak, de a túlértékelt piacon egy hozamrealizálás akár 10-15 százalékos veszteséget is eredményezhet, tekintettel a spekulatív tőke magas részarányára. Alternatív megoldásként a kutatóintézet szerint jobbnak tűnik a biztos hozamot adó állampapírpiacon az évi 7-7,5 százalékos nyereség.