Tengeri vezetéken szállítana Nyugat-Európába a Gazprom

Vágólapra másolva!
Tengeri vezetékkel juttatna gázt Nyugat-Európába a Gazprom. Az orosz földgázvállalat a Lengyelországon és Litvánián át vezető "Borostyán" földgázvezeték megépítése helyett választaná a tengeri utat.
Vágólapra másolva!

A lengyel, a litván és a lett miniszterelnök együttesen kívánja meggyőzni Brüsszelt egy gázvezeték építésének szükségességéről országaik területén keresztül. Az Amber (Borostyán) projekt a Gazprom által a Balti-tengeren keresztül építeni tervezett gázvezetéket váltaná ki.

A miniszterelnökök Jose Manuel Barroso bizottsági elnöknek intézett levelükben a Gazprom tervének kizárólag politikai megfontolást tulajdonítanak, amely nélkülöz mindenféle gazdasági ésszerűséget és a környezetre is veszélyt jelent.

A Gazprom tengeri vezetéke Szentpétervártól a németországi Greifswaldig vezetne. Éves gázszállítási kapacitását 20-30 milliárd köbméterre tervezi az orosz konszern. A beruházás 5-7 milliárd dollárba kerülne. A három miniszterelnök által felvázolt alternatíva ezzel szemben 1,5 milliárd dollárból lenne megoldható, mivel már meglévő infrastruktúrát is igénybe lehetne venni.