Menekültek az APEH-ellenőröktől a piacokon

Vágólapra másolva!
Az Adó- és Pénzügy Ellenőrzési Hivatal (APEH) Budapest frekventált piacait és éjszaka is nyitva tartó vendéglátóhelyeit vizsgálta az elmúlt napokban. Az ellenőrzés alatt a zsibvásári árusok közel 70 százaléka meg sem kísérelte a bizonylat kiállítását, az éjszakai vendéglátóhelyeken pedig az APEH közleménye szerint erősen megkérdőjelezhető az alkalmazottak munkaviszonyának jogszerűsége.
Vágólapra másolva!

Az APEH 5 millió forint mulasztási bírságot szabott k Budapest frekventált piacain. A Józsefvárosi piacon, a Kőbányai Bazárban, illetve a Vámház körúti, a Rákóczi téri és a Klauzál téri csarnokban tartott akcióban a fővárosi székhelyű igazgatóságok 48 adóellenőre vett részt, áll az adóhivatal közleményében. Összesen 101 nyugta- és számlaadási kötelezettség teljesítésére irányulóvizsgálatot tartottak, amelyek közül 71 zárult elmarasztalással. Az árusok 68 százaléka egyáltalán meg sem kísérelte a bizonylat-kiállítást az értékesítést követően. Voltak olyan személyek, akiket az akció ideje alatt nem sikerült azonosítani, így az ő esetükben rendőri intézkedés történt, közölte az APEH. A vizsgálatok közel háromnegyede a kereskedelmi szektort érintette, ahol a bevétel-regisztráció hiányának lesújtó aránya mintegy 80 százalékos volt.

Volt, aki menekült

Az akció során hatékony rendőri jelenlétnek köszönhetően atrocitásra nem került sor, közvetlen rendőri segítség személyazonosság megállapítása érdekében vált szükségessé. Volt olyan árus, aki minden árukészletét hátrahagyva elmenekült a helyszínről, számára a megállapítást tartalmazó jegyzőkönyvet az adóhatóság postai úton küldi meg. Az adóhivatal szerint a piaci ellenőrzések tapasztalatai továbbra is azt mutatják, hogy a nyugta- számlaadási fegyelem teljesítése terén továbbra sincs érdemi javulás.