Nyolc százalékkal bővült az építőipar

Vágólapra másolva!
Az építőipari termelés januárban - kiigazítva és a kiigazítatlan adatok szerint egyaránt - 7,9 százalékkal nőtt éves szinten, míg az előző havinál 4,2 százalékkal volt magasabb - közölte honlapján a Központi Statisztikai Hivatal.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építése 8,7 százalékkal emelkedett. Az épületgépészeti szerelés termelése januárban egyharmaddal haladta meg az egy évvel korábbi szinten. Ezzel szemben jelentősen, 40 százalékkal visszaesett a befejező építés termelése.

Az év első hónapjában az épületek építésének mennyisége 7, az egyéb építményeké 9,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

KSHhttp://www.ksh.hu

Az építőipari vállalkozások januárban kötött szerződéseinek mennyisége 41,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi magas bázistól. A hó végi szerződésállomány 88,2 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek szerződésállománya 24,3, az egyéb építményeké - elsősorban az autópálya- és autóút-építésekre 2004-ben megkötött nagy értékű szerződéseknek köszönhetően - 124,6 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

Tavaly januárhoz képest az építőipari tevékenység költségalapon számított árai 3,8 százalékkal, ezen belül a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építésének árai 4,7 százalékkal emelkedtek. Az építőipari árak az előző havinál 1 százalékkal voltak alacsonyabbak.