Támadás érheti a forintot az ünnepek alatt

Vágólapra másolva!
Szakértők szerint a forint elleni spekulációs támadásra adhat lehetőséget, hogy az ünnepi munkaszünet miatt a jegybank nem tud majd beavatkozni a devizapiacon a hazai fizetőeszköz árfolyamának védelmében, írta a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Kérdés, hogy kiléphet-e a +/- 15 százalékos intervenciós sávból a forint a hosszú hétvégén, az ünnep alatt, amikor a magyar devizapiac zárva tart, a külföldi piacok, így a londoni is pedig nyitva lesznek. Ez a kérdés foglalkoztatja az elemzőket, akik azzal érvelnek, hogy a hétfő este közzétett, a vártnál rosszabb költségvetési adatok ellenére kedden tovább erősödött a magyar valuta. Napközben 241,30 forinton is jegyezték az eurót, késő délután pedig 241,50 körül. Az árfolyam tehát szép lassan, de egyre közelebb kerül a sáv 240,01 forintos széléhez, ahol a Magyar Nemzeti Banknak euróvásárlásokkal kell beavatkoznia a magyar fizetőeszköz gyengítése érdekében.

Elképzelhető, hogy befektetők opciós ügyleteik befolyásolása érdekében megpróbálják túlerősíteni a forintot - mondta a lapnak Török Zoltán, a Raiffeisen elemzője, de hozzátette: a jelenlegi 241,50 körüli árfolyam erős falnak bizonyul. Ha ezt áttöri a forint, akkor újabb ellenállásba ütközhet 241-nél. Ha péntekig ezen az akadályon is túljutna, akkor nem zárható ki, hogy hétfőn és kedden, a sávon kívül kerülhet a forint, az elemző szerint.

2003 elején fordult elő ilyesmi, a jegybank akkor is az üzletszabályzata szerint járt el, vagyis a meghirdetett kereskedési időben állt rendelkezésre. Szakértők szerint a spekuláció célja nem az lenne, hogy a sáv szélesítését, áthelyezését erőszakolják ki - ez nem sikerült 2003-ban sem, amikor sok befektető ráfizetett a téves számítására. Létezhetnek azonban olyan opciós szerződések, amelyek egy bizonyos árfolyampálya befutását határozzák meg, és ha ezen kívül kerül a forint, akkor az ügylet tulajdonosa nem érvényesítheti jogát.