Lehetnek még viták a kétkulcsos eváról

Vágólapra másolva!
173 ezer vállalkozást tenne érdekeltté az átalányadó választásában a mostani 104 ezer evázó cégen felül az eva kétkulcsossá alakítása- értesült a Napi Gazdaság. Az uniós egyeztetésen nem kifogásolták az eva hatályának tervezett bővítését, a lap brüsszeli forrásai szerint ugyanakkor ebben a kérdésben még lehetnek viták.
Vágólapra másolva!

Az eva tervezett kétkulcsossá alakítása, valamint az éves bevételi plafon 50 millió forintra emelése kapcsán Vadász György, a Magyar Iparszövetség alelnöke a lapnak elmondta, hogy ez a módosítás 173 ezer vállalkozást tenne érdekeltté az átalányadó választásában a mostani 104 ezer evázó cégen felül. Az adóreform-bizottságban a munkaadói oldalt képviselő szakember szerint az eva átalakítása akár már az idén év közben is elképzelhető, ha azt a bizottság és a kormány egyaránt elfogadja.

A bevételi plafon megduplázása Vadász szerint nem váltja majd ki az EU illetékes bizottságának nemtetszését, mivel az adónemmel kapcsolatban ezt megelőzően zajlott uniós egyeztetésen nem kifogásolták az eva hatályának tervezett bővítését. A Napi Gazdaság brüsszeli forrásai szerint ugyanakkor ebben a kérdésben még lehetnek viták. A javaslat kidolgozásánál a brit áfaátalány példáját vették alapul, amely fontban több mint 60 millió forint éves árbevételi küszöböt ír elő. Vadász úgy véli, hogy az evakör kiterjesztése jelentősen hozzájárulhat a gazdaság fehérítéséhez.

A Pénzügyminisztérium a lap megkeresésére egyelőre nem közölt álláspontot az eva hatályának bővítése ügyében, állásfoglalás csak a teljes munkaanyag április elejére esedékes megismerését követően várható.