3,8 százalékkal nőttek az ipari termelői árak

Vágólapra másolva!
Idén januárban az ipari termelői árak az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal nőttek, és 3,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet. Az éves növekedés teljes egészében a belföldi árszínvonal emelkedéséből adódott - közölte honlapján a Központi Statisztikai Hivatal.
Vágólapra másolva!

Az ipari belföldi értékesítési árak az előző hónaphoz képest 1,3 százalékkal, 2004 januárjához képest 10,6 százalékkal nőttek, míg az exportárak januárban 0,3 százalékkal emelkedtek, 12 havi összehasonlításban pedig 1,3 százalékkal csökkentek.

A termelői árak 2004 decemberében az előző hónaphoz viszonyítva 0,5 százalékkal csökkentek, az egy évvel korábbihoz képest 1,6 százalékkal nőttek. Az ipari termelői árak tavaly az év egészében 3,5 százalékkal emelkedtek.

Központi Statisztikai Hivatalhttp://www.ksh.hu

Januárban a belföldi értékesítési árak emelkedését döntően a hatósági ármegállapítási körbe tartozó energiaágazat 4 százalékos árnövekedése idézte elő. Az ágazaton belül a legdinamikusabb növekedést a gázgyártás,- elosztás, illetve az önkormányzati ármegállapítási körbe tartozó víztermelés, -kezelés, -elosztás területén regisztrálta a KSH, mindkettő 6,3 százalékos volt. Az átlagosnál magasabb, 2,3 százalék volt az áremelkedés a gőz-, melegvízellátás, valamint a villamosenergia-termelés,-elosztás területeken is.

Az általánosan jellemző januári áremelések következtében a feldolgozóipar termelői árai az év első hónapjában átlagosan 0,4 százalékkal haladták meg a decemberi szintet. A gépipari ágazatokban - a 0,6 százalékos árcsökkenést mutató iroda- és számítógépgyártás kivételével - az árak 0,2-2,2 százalék közötti mértékben nőttek. A súlyát tekintve jelentős élelmiszer-ipari ágazat árszintje alig emelkedett.

A forintban mért exportértékesítési árak havi növekedése a feldolgozóiparban 0,3 százalék volt. Az exportárakat nagymértékben befolyásolta a forintárfolyam alakulása, amely az euróval szemben januárban 0,3 százalékkal gyengült, az elmúlt 12 hónapban 6,8 százalékkal erősödött.