Speciális gabonaexport-támogatást kap Magyarország

2005.03.01. 8:03

Az Európai Bizottság elérkezettnek látja az időt arra, hogy az intervenciós gabonakészletek kritikus nagysága miatt ezekre a készletekre alapozott exporttámogatást és exportösztönzési csomagot vezessenek be a szárazföld belsejében lévő országok, köztük Magyarország számára. Erről az EU-tagországok mezőgazdasági minisztereinek hétfői ülésén született döntés.

 

Mariann Fischer Boel mezőgazdasági EU-biztos a találkozón jelezte, már utasította is a szolgálatait, hogy erre rövid időn belül intézkedéseket dolgozzanak ki, mondta az ülést követően Nyujtó Ferenc, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára Brüsszelben. A téma folyamatos napirenden tartásának érdekében ezúttal a cseh delegáció vetette fel azt a problémát, hogy a felvásárolt gabona értékesítésekor a szárazföld belsejében lévő országok a magasabb szállítási költségek miatt versenyhátrányban vannak, emellett raktárkapacitási gondjaik is súlyosak, miközben növekszenek a felvásárlásra felajánlott mennyiségek.

A cseh felszólaláshoz csatlakozva Nyujtó Ferenc az ülésen elmondta: Magyarországon pillanatnyilag 4 millió tonnányi az intervenciós felajánlás, de a prognózisok szerint összességében 5,5-5,8 millió tonnás felajánlás várható. Ennek előrehaladását elsősorban a raktárhiány gátolja: összesen 800 ezer tonna körüli a raktárra vételi lehetőség, és körülbelül további 1,2-1,3 millió tonna tárolótérről van szerződés - ráadásul ez utóbbit a tulajdonosok általában csak május végéig tudják rendelkezésre bocsátani, mondta a helyettes államtitkár.

Hasonló gondokkal küzd Ausztria, Szlovákia és Németország is

A hasonló problémákkal küzdő Ausztria és Szlovákia is csatlakozott az indítványhoz, miközben - a brüsszeli bizottságra is hatni kívánva - Németország is jelezte, hogy ezt a problémát kezelni kell. Nyujtó Ferenc elmondta: az átfogó uniós vidékfejlesztési stratégia miniszteri vitájánál Magyarország is megfogalmazott több javaslatot, köztük azt, hogy a mezőgazdasági szerkezetátalakításhoz ne csak támogatási sémák, hanem kedvező hitellehetőségek is rendelkezésre álljanak. Emellett a magyar delegáció javasolta, hogy mindazokat az intézkedéseket, amelyek a most csatlakozott tagállamok számára 2010-ig adottak, például a termelőcsoportok felállításának támogatását, csak 2013-ban szüntesse meg az EU. Azt is fontosnak tartja a magyar kormány, hogy a támogatási sémák ne csak a kisvállalkozások, hanem a középvállalkozások számára is elérhetővé váljanak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK