Közel nyolc százalékkal nőttek a beruházások

Vágólapra másolva!
A nemzetgazdasági beruházások mennyisége 2004-ben - az előzetes számítások alapján - 7,8 százalékkal nőtt az előző évhez képest. Folyó áron a beruházások teljesítményértéke 4076 milliárd forint volt, ezen belül a tavalyi negyedik negyedben 1558 milliárdot költöttek beruházásra - közölte honlapján a KSH.
Vágólapra másolva!

A 2004. negyedik negyedévi nemzetgazdasági beruházások az előző év negyedik negyedévéhez viszonyítva 0,3 százalékkal nőttek, és a szezonálisan kiigazított indexek alapján az előző negyedévhez képest ugyancsak 0,3 százalékkal emelkedtek.

KSHhttp://www.ksh.hu

Az építési beruházások éves szinten 8,8 százalékkal, a gép- és berendezés-beruházások 7,1 százalékkal emelkedtek. A KSH közlése szerint a beruházások 2004-es teljesítményértékének növekedéséhez elsősorban a több mint egynegyed súlyt képviselő ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás nemzetgazdasági ág 13,1 százalékos növekedése, - amely a lakásberuházásokat is tartalmazza -, és a csaknem egynegyedet jelentő feldolgozóipar 15,3 százalékos bővülése járult hozzá.

A feldolgozóiparon belül a járműgyártás, a gép, berendezések, valamint a villamos gép-, műszergyártás beruházása volt kiemelkedő tavaly. A szállítás, raktározás, posta és távközlés 15,2 százalékos bővülésén belül kimagasló az útépítési beruházások értéke, míg a távközlésben a beruházások mérséklődtek az előző évhez képest.

A kisebb súlyt képviselő nemzetgazdasági ágak közül az egyéb közösségi, személyi szolgáltatás 9,7, a pénzügyi tevékenység 13,3 százalékkal bővült. A mezőgazdaság beruházásai 23,3 százalékkal elmaradtak a 2003-astól.

Az EU-csatlakozás következtében a támogatási rendszer megváltozott, a támogatható beruházások köre leszűkült, értéke jelentősen csökkent. A KSH számottevő, 8,4 százalékos csökkenést mért az oktatás, 7,2 százalékost az egészségügyi, szociális ellátás nemzetgazdasági ágak beruházásaiban.