Vágólapra másolva!
A tervezett 3,8 százalékos államháztartási hiány betartása érdekében, amely a 0,9 százalékos magánnyugdíjpénztári befizetéseket is figyelembe veszi, a korábbinál sokkal erőteljesebb költségvetési fegyelmet kényszerítünk ki - közölte Draskovics Tibor pénzügyminiszter.
Vágólapra másolva!

A régióban a magyar fiskális politika hajtotta végre a legnagyobb kiigazítást: amíg 2003-2004-ben Magyarország 4 százalékot faragott le az államháztartási hiányból, addig Csehország 2 százalékot, Szlovákia pedig 1,8 százalékot, miközben a lengyel hiány 2 százalékkal nőtt ugyanebben az időszakban - nyilatkozta Draskovics Tibor.

Önostorozásra tehát semmi ok, mégis minden figyelmeztetést, így a Világbankét is komolyan kell vennünk, amely a 2005-ös költségvetés kockázataira mutat rá - fogalmazott a pénzügyminiszter. Hozzátette: éppen az említett kockázatok miatt képezett a kormány a GDP 0,5 százalékának megfelelő, 100 milliárd forint összegű tartalékot.

A befektetők is derűlátók a magyar gazdaság helyzetével kapcsolatban, ezért 6,5-szeresen túljegyezték az 500 millió dollárra tervezett kötvénykibocsátást, amelynek végösszege így 1,5 milliárd dollár lett - mondta a pénzügyi tárca vezetője.