Szárnyal a bukaresti tőzsde

Vágólapra másolva!
Hihetetlen növekedésen ment keresztül az utóbbi időben a bukaresti értéktőzsde (BVB) és irányadó indexe, a BET is. A tőzsde kapitalizációja háromszorosára nőtt, az index értéke pedig tavaly 101 százalékkal emelkedett. A növekedést javarészt az új kormány befektetőbarát adópolitikájával magyarázzák - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A Bukaresti Értéktőzsde tőkeértéke egy év alatt 3,7 milliárd dollárról 11,9 milliárd dollárra nőtt, ráadásul a tavalyi utolsó kereskedési nap és január 20-a között újabb 2,3 milliárd dollárral nőtt. A tíz lekeresettebb részvényt tömörítő irányadó index, a BET értéke 2004-ben 101 százalékkal emelkedett, az év eleje óta pedig mintegy 30 százalékkal nőtt.

Az optimizmust az új román kormány befektetőbarát adópolitikája táplálta, a társasági és személyi jövedelemadó egyaránt 16 százalékos az idei év elejétől. A további növekedést segítheti, hogy a legnagyobb olajcég tulajdonosa, az OMV a tőzsdén értékesíti a Petrom 10 százalékos részvénycsomagját. Az olajcégen kívül több állami vállalat papírjaival is kereskednek a tőzsdén a közeljövőben - írja a Világgazdaság.