Franciaország az Unió legnagyobb fegyverexportőre

Vágólapra másolva!
Az EU éves összesítése szerint Franciaország 13,6 milliárd euróért, Németország 4,9 milliárdért Nagy-Britannia pedig 4,5 milliárd euróért szállított fegyvereket külföldi országoknak 2003-ban. A legtöbb európai fegyvert a Közel-Keleten vásárolták, és számos, elvileg embargó-sújtotta ország is vásárolt európai hadifelszerelést.
Vágólapra másolva!

A teljes európai fegyverexport értéke 28,3 milliárd euró volt, ami jelentős, 6,8 milliárdos növekedést jelent 2002-höz képest.

Az európai fegyverszállítmányok legnagyobb felvevőpiaca a Közel-Kelet volt 8,4 milliárd eurós megrendeléseivel, de majdnem ekkora, 8,3 milliárdos értéket képviseltek az egyes EU-országok egymás közti szállításai. Az Észak-Amerikába irányuló fegyverkivitel csak 2,2 milliárd eurót tett ki, ami mutatja, hogy az európai hadiipari cégek még mindig nehezen jutnak be az amerikai piacra.

A franciák kiugróan magas fegyverexportja, s a többiek lemaradása szintén a közel-keleti térség viszonyaira vezethető vissza. Párizs több mint 4 milliárd euróért adott el fegyvereket és katonai rendszereket az Egyesült Arab Emírségeknek és majdnem 2 milliárdért Szaúd-Arábiának, miközben például a britek ezekben az országokban 2003-ban alig-alig tudtak üzleteket kötni.

A jelentésből az is kitűnik, hogy az európai országok olyan államoknak is adtak el fegyvereket, amelyeket elvileg EU-embargó sújt. Kína például 2003-ban 416 millió euróért vett francia, olasz és brit haditechnikát, miközben még mindig érvényben van az a fegyverszállítási tilalom, amelyet az 1989-es Tienanmen téri vérengzés után léptetett életbe az ázsiai ország ellen az Európai Unió. Fehéroroszország is kapott 2003-ban - igaz, mindössze 335 ezer euró értékben - osztrák, német és magyar fegyvereket.