Szociális alapú áramárat vezetnének be

Vágólapra másolva!
A tervek szerint az áram árát a fogyasztástól függően alakítaná a kormány. A Napi Gazdaság meg nem erősített információi szerint a tömbárképzés alsó határa évi 1300 kilowattóra fogyasztás körül lehet, itt 4,5-5 százalékos áremelés várható. Az efölötti fogyasztás esetében 6-7 százalékos drágulás is megvalósulhat.
Vágólapra másolva!

A nem lakossági fogyasztóknál azonban akár 10-12 százalékos áremelés is elképzelhető, a napilap szerint. A gazdasági tárcánál és a Magyar Energiahivatalnál elismerték, hogy a szociális tarifarendszer kidolgozásának szakmai munkája jelenleg is folyik. Azt azonban kiemelték, hogy nyitottak a lehetőségek.

A szocialista frakció követeli a kormánytól, hogy a villamos energiaárak emelésére szociális csomagot dolgozzanak ki, közölte az MSZP frakció kedden. A frakció munkacsoportjának elnöke, Podolák György elmondta: a elképzeléseik szerint a lakosság 40 százalékát kitevő fogyasztók - mintegy 2 millió ember - esetében az áremelés mértéke nem haladja meg az idei évre tervezett infláció mértékét, vagyis 4,5 százalékot. Az úgynevezett tömbárképzésre pedig azért van szükség, mert a földgázzal szemben itt nincs miből létrehozni egy alapot, amelyből ki lehetne fizetni a kompenzációt, mondta Podolák György.

Az áremelés a tervek szerint február elsejétől lépne érvénybe, így a kormány valószínűleg már a héten foglalkozik a kérdéssel. A Fidesz véleménye szerint inkább az áram áfáját kellene csökkenteni, a jelenlegi 25 százalékról 15 százalékra - írta a Napi Gazdaság.