A CIA szerint Ázsia évei jönnek

Vágólapra másolva!
Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) elemzése szerint a következő évszázad egyértelműen Ázsiáé lesz. Kína és India gazdasági nagyhatalommá válik, de kérdéses, politikailag mennyire tudnak majd fejlődni ezek az államok. Az EU csak a szociális problémák megoldásával maradhat erős tényező - tudósít a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A Globális jövő feltérképezése címet viselő elemzés szerint a feltörekvő ázsiai országok és más fejlődő államok - például Brazília - mellett az Európai Unió mutathat példát egységes kereskedelmi tömbjével, valutauniójával, képzett munkaerejével és demokratikus kormányzataival.

Az elemzés készítői ugyanakkor megjegyzik, hogy az EU idősödő társadalma miatt átfogó gazdasági és szociális reformokra van szükség, illetve a muzulmán bevándorlók integrálása is komoly problémát jelent. A szakértők szerint politikai szempontból erősödhet az unió és átveheti a NATO helyét.

Az elemzés szerint az Egyesült Államok továbbra is képes lesz arra, hogy irányító szuperhatalomként működjön, csökkenő befolyása folytán azonban nagyobb kockázatot vállal bármilyen katonai akcióval - írja a Világgazdaság.