Lassú ügyintézéskor visszajár az illeték

Vágólapra másolva!
Az államháztartási törvény módosításával az állami és önkormányzati szervek kötelesek visszafizetni a befizetett eljárási illetékeket, amennyiben a hivatalok hibájából késik az ügyintézés - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A rendelkezés széles körre terjed ki, az engedélyezési eljárásoktól egészen az adóügyekig, így például az iparűzési adóval kapcsolatos ügyekben akár félmillió forintot is vissza lehet kapni a késedelmes eljárás után.

Becslések szerint csak Budapesten évente több százmillió forintra tehető az az összeg, amit különböző eljárási illetékekre befizetnek, és ha a hivatal hibájából késik az ügyintézés, a pénzt nyolc napon belül vissza kell téríteni.

Minden bizonnyal gyorsaságra sarkallja majd az érintett hatóságokat, hogy a visszafizetendő összeg nem az illetékhivatalt, hanem a vétkes szerv költségvetését terheli. A visszafizetés mértéke a törvényes határidő lejárta utáni naptól kezdve az illeték ötven százaléka, a határidő kétszeresénél pedig a teljes összeg visszajár - írja a Népszabadság.