Rekordszinten a kínai olajimport

Vágólapra másolva!
Kína olajimportja tavaly 34,8 százalékkal 120 millió tonnás új rekordra, azaz napi átlagban 2,41 millió hordóra nőtt - jelentette az Új Kína hírügynökség szerdán.
Vágólapra másolva!

Pekingi elemzők szerint a gazdasági növekedés valamelyes lassításával a kínai olajszomj az idén lassabban nőhet, de hosszabb távon is nagy hatással lesz a világpiaci árak alakulására.

A Merrill Lynch befektetési bank és értékforgalmazó becslése szerint a kínai olajszükséglet 2010-re elérheti a napi 10-11 millió hordót, amihez az import naponta több mint 6 millió hordóval fog hozzájárulni.

Jelenleg a kínai olajfogyasztásnak körülbelül a 35 százaléka származik importból. Tavaly a kínai olajkereslet naponta közel 1 millió hordós növekedése adta a világkereslet növekedésének több mint egyharmadát.

Kína 2003-ban 31 százalékkal 91,1 millió tonnára növelte olajimportját. Tavaly csupán az autóeladások 20 százalékkal 5 millióra nőttek, egyebek között ez is gyarapította a szükségletet.

A kínai olajimport több mint fele a Közel-Keletről származik, de az ország igyekszik bővíteni beszerzési forrásait, külföldi lelőhelyek felvásárlásával is. Novemberben Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnök megállapodást írt alá Buenos Airesben arról, hogy ötmilliárd dollárt ruháznak be az argentin olaj- és gáziparba.