Szárnyal a tel-avivi tőzsde az új jegybankkormányzó jelölésére

Vágólapra másolva!
Hétfőn is szárnyalt a tel-avivi tőzsde az új jegybankkermányzó jelölésére: Stanley Fischer amerikai közgazdász, a Citigroup korábbi alelnökének személye elemzők szerint láthatóan tetszik a befektetőknek. Politikai bírálatok is elhangzottak azonban, amelyek szerint Izraelnek nem kellene jegybankkormányzót importálnia.
Vágólapra másolva!

Ariel Saron izraeli miniszterelnök és Benjamin Netanjahu pénzügyminiszter vasárnap a Citigroup alelnökét, Stanley Fischert javasolta az izraeli jegybank élére. A javaslatot egy különleges bizottságnak is jóvá kell hagynia. A tel-avivi TA-100 index hétfőn reggel 1,3 százalékkal állt magasabban a vasárnapi zárásnál, miután már vasárnap is 1,0 százalékot erősödött. A sékel árfolyama 4,3950/dollárra emelkedett a bejelentés előtti 4,4050-ös szintről.

A nem izraeli állampolgárságú 61 éves Fischer korábban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgató-helyettese volt. A miniszterelnöki hivatal közleménye szerint a kormányfő és a pénzügyminiszter már hetekkel ezelőtt felajánlotta a pénzügyi szakértőnek, hogy utazzon Izraelbe, vegye fel az izraeli állampolgárságot és fogadja el a felkérést.

A közlemény szerint vasárnap Fischer elfogadta az ajánlatot. Az izraeli jegybank jelenlegi kormányzója, David Klein ötéves megbízatása január 16-án jár le. Fischernek régóta van kapcsolata Izraellel, a nyolcvanas években az amerikai kormány részéről részt vett az izraeli gazdasági stabilitási terv kidolgozásában, azt megelőzően pedig a jeruzsálemi héber egyetemen tanított.