Szeptemberig 2,3 milliárd euró külföldi tőke érkezett

Vágólapra másolva!
Tavaly az első kilenc hónapban részvény, egyéb részesedés és újrabefektetett jövedelem formájában összesen mintegy 2,3 milliárd euró értékű külföldi közvetlen tőkebefektetés valósult meg - közölte a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM). A gazdasági tárca becslései szerint ez egész évben elérheti a 3-3,5 milliárd eurót.
Vágólapra másolva!

A 2,3 milliárd forint 2003 azonos időszakához viszonyítva több mint félmilliárd eurós növekedés. A GKM adatai szerint tavaly az első három negyedévben részvény és egyéb részesedés formájában összesen 1,343 milliárd euró értékű külföldi működő tőke érkezett Magyarországra, ez az előző év azonos időszakában mértnél 597 millió euróval több. Újrabefektetett jövedelem formájában 916 millió euró értékű külföldi közvetlen tőkebefektetés valósult meg, ez 91 millió euróval kevesebb, mint egy évvel korábban.

A nem adóssággeneráló működőtőke-beáramlás az első három negyedévben összességében elérte a 2,258 milliárd eurót, ami 505 millió euróval haladja meg 2003 azonos időszakának értékét. Az első három negyedévi külföldi közvetlen részvénytőke-befektetések nagyobb része, 902 millió euró a szolgáltató ágazatokba, ezen belül a szállítás, raktározás, posta és távközlés, az ingatlanügyek, gazdasági szolgáltatás, kereskedelem ágazatokban valósult meg.

A feldolgozóiparba 366 millió euró külföldi közvetlen részvénytőke-befektetés érkezett, zömmel a fém alapanyag, fémfeldolgozási termék gyártása, a járműgyártás és a vegyi anyag, -termék gyártása ágazatokba.

Az 1990 óta Magyarországra érkezett külföldi közvetlen tőkebefektetések állománya 2004. szeptember végén elérte a 46,8 milliárd eurót. Ebből 37,1 milliárd eurót a részvény és egyéb részesedés formájú működőtőke-befektetések, 9,6 milliárd eurót az egyéb külföldi tőkebefektetések tettek ki. A GKM szerint az egy főre eső magyarországi működőtőke-állomány ezzel változatlanul a legmagasabb a közép-kelet-európai térségben.