Elhárult a benzinválság veszélye Szerbiában

Vágólapra másolva!
Mégsem lesz üzemanyagválság Szerbiában, miután az üzemanyag-kereskedők feloldották a két szerbiai olajfinomító blokádját. A kereskedők a pancsovai és az újvidéki olajfinomítót tartották blokád alatt és azzal fenyegetőztek, hogy ismét asonló eszközökhöz fordulnak, ha a kormány nem tartja be az ígéretét.
Vágólapra másolva!

A kereskedők hétfő este megállapodtak a szerb kormány képviselőivel abban, hogy számukra az év végéig literenként 0,9-1,2 dinárra nő a nyereség a nyersolajszármazék típusától függően. Ez azzal jár, hogy a nyersolajszármazékokra kivetett, január 1-jétől bevezetendő forgalmi adó nem 20, hanem 18 százalék lesz. A további gondok rendezésére közös bizottságot alakítanak a kereskedők és a kormány képviselői.

Keddre virradóra a kiskereskedők feloldották az pancsovai és az újvidéki olajfinomító zárlatát, de azzal fenyegetőztek, hogy december 31. után ismét blokád alá veszik tartálykocsikkal az olajfinomítókat, ha a kormány nem tartja be ígéretét.

A kereskedők hat napja vették blokád alá az olajfinomítókat, és emiatt a magánkézben lévő 528 benzinkút kilencven százalékában leállt a kereskedés. Ugyanakkor viszonylag zökkenőmentes volt az üzemanyag-ellátás a NIS két leányvállalata, a Jugopetrol (JP) és a Naftagas kútjainál, illetve a nagy külföldi vállalatok töltőállomásain. Hétfőre azonban gondok jelentkeztek az OMV, a Hellenic Petroleum és a Lukoil kútjainál is, néhány órára maradt csak üzemanyaguk, a NIS töltőállomásain pedig duplájára-triplájára nőtt a forgalom, és a vállalat egyre kevésbé volt képes fedezni a keresletet.