Októberben nőtt az euróövezet kereskedelmi többlete

Vágólapra másolva!
Miközben a hazai fogyasztás fékezi a növekedést, az export jól teljesít az euróövezeti országokban, egyelőre az erős euró ellenére is. Októberben az euróövezeti országok összesített kereskedelmi többlete 5,5 milliárd euró volt a külső országokkal szemben, a szeptemberi 2,5 milliárd euró után - jelentették az EU statisztikai hivatalában kedden.
Vágólapra másolva!

Az első tíz hónapban a többlet 65,9 milliárd euróra nőtt az egy évvel korábbi 57,8 milliárdhoz képest. Októberben a kivitel 101,6 milliárd euróra nőtt a szeptemberi 97,3 milliárdról, miközben az import csak 96,1 milliárd euróra gyarapodott az előző havi 94,8 milliárdról, jelezve a belső fogyasztás gyenge szintjét.

A 25 tagú EU kereskedelmi hiánya a külvilággal szemben 7,1 milliárd euróra csökkent októberben a szeptemberi 7,7 milliárdról. A kivitel 84,6 milliárd euróra bővült a szeptemberi 82,3 milliárdról, a behozatal 91,6 milliárd euróra gyarapodott az előző havi 90 milliárdról.

Az első tíz hónapban az EU kereskedelmi hiánya 51,1 milliárd euró volt a külvilággal szemben, a tavalyi első tízhavi 50 milliárd helyett. Az EU mérlegét főleg Nagy-Britannia, Spanyolország, Görögország, Portugália és Lengyelország kiugróan nagy hiánya rontotta.