Dollárban drága Magyarország

Vágólapra másolva!
A dollár gyengülése ellenére a forint még mindig kissé alulértékelt az amerikai devizához képest a The Economist legújabb Big Mac-indexe szerint. Az index azonban jelentős drágulást mutat a dollárban mért magyar megélhetési költségekben az elmúlt egy évben; az idei listán is Magyarország a legdrágább a térségben a dollárral fizetők számára.
Vágólapra másolva!

A vezető londoni gazdaságpolitikai hetilap a világ sok országában árult emeletes szendvicset teszi meg az áru- és szolgáltatásárak összehasonlító kosarának, mivel a termékben mindenhol ugyanazok az összetevők vannak. A The Economist alaptétele szerint a Big Mac-index a vásárlóerő-paritás elve alapján azt hivatott megmutatni, hogy az egyes nemzeti valuták árfolyammozgásai milyen mértékben egyenlítik ki - vagy nem egyenlítik ki - az egyes áru- és szolgáltatás-csoportok összehasonlító árait.

Big Mac-index: a csatlakozók közül hazánk a legdrágább/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20040116bigmac.htmlÖtven Big Mac egy szoba ára Budapesten/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20030630otven.htmlA régióban Magyarországon a legdrágább a Big Mac/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20030117aregioban.html

A legutóbbi számban közölt idei listán a legdrágább hely továbbra is Svájc, ahol egy Big Mac ára a december 13-ai frankárfolyam szerint 5,46 dollárnak felelt meg az Egyesült Államokban mért 3,00 dolláros - négy amerikai nagyváros Big Mac-áraiból számított - átlag helyett. Svájc ráadásul alaposan tovább is drágult, mert éppen egy éve itt még 5,11, két éve még csak 4,56 dollárnak megfelelő összegért adták a Big Macet. Az idei Big Mac-index alapján a svájci frank most már több mint 80 százalékkal túlértékelt a dollárral szemben a tavalyi 75 százalékos túlértékeltség után.

A lista másik végén Kína áll, ahol átlagosan 1,26 dollárnak megfelelő áron adják a Big Mac szendvicset, vagyis a kínai jüan ezen a mércén 58 százalékkal alulértékelt.

Az euróövezet tagországaiban számított, súlyozva átlagolt Big Mac-árszint 3,75 dollár, ami pontosan 25 százalékos euró-túlértékeltséget jelez a dollárhoz képest.

A 31 országot, illetve térséget vizsgáló Big Mac-indexben a kelet-európai új EU-tagállamok közül továbbra is a most 8. helyezett Magyarország a legdrágább dollárban, és jelentősen drágul: itt most 2,85 dollárba kerül átlagosan egy Big Mac, ami a forint dollárárfolyamának 5 százalékos alulértékeltségét mutatja. Tavaly még 2,21 dollár volt a magyarországi Big Mac-ár, ami az akkori ár- és árfolyamviszonyok közepette még 20 százalékos forint-alulértékeltségnek felelt meg.