8,4 százalékkal bővült az ipari termelés

Vágólapra másolva!
Októberben az ipari termelés 8,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, a munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan adattal. Az előző hónaphoz képest a növekedés kiigazított adatok szerint 1,8 százalékos- közölte honlapján a Központi Statisztikai Hivatal.
Vágólapra másolva!
KSHhttp://www.ksh.hu

Kiigazítatlan adatok szerint az ipari termelés októberben 5,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. A termelés mennyisége az év első tíz hónapjában 8,5 százalékkal volt magasabb, mint tavaly ugyanekkor. Az adatok megegyeznek a korábban közölt előzetes számokkal.

Az ipari termelésnek az előző év azonos időszakához viszonyított növekménye továbbra is teljes egészében az export teljesítményéből származik. Az első tíz hónapban az ipari export 17,1 százalékkal, októberben 11,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Az idei exportteljesítmény mintegy kétharmadát a feldolgozóipar két alága adta: az első tíz hónapban a feldolgozóipari kivitel több mint 42 százalékát adó villamos gép, műszergyártás exportvolumene 26,3 százalékkal bővült. A feldolgozóipari kivitelből 22 százalékkal részesülő járműgyártás 13 százalékkal növelte külpiaci eladásait. Az ipar első tíz havi belföldi értékesítése az előző év azonos időszakához viszonyítva 0,9 százalékkal csökkent.

Negyedével bővült a járműgyártás

Idén októberben a feldolgozóipar termelése 5,7 százalékkal, a bányászaté 8,8 százalékkal nőtt 2003-hoz képest. A villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás teljesítménye 3,8 százalékkal emelkedett. Az ágazatok közül a legnagyobb mértékben, 24,6 százalékkal a járműgyártás nőtt, ami teljes mértékben az exportértékesítés kedvező alakulásának eredménye.

A feldolgozóipari termelés mintegy harmadát adó villamos gép, műszergyártás jelentősen, 15,6 százalékkal nőtt. A legnagyobb súlyú alág kiemelkedő teljesítményéhez elsősorban a híradás-technikai fogyasztási cikkek átlagon felüli exportértékesítése járult hozzá.

A feldolgozóipari termelés több mint hetedét képviselő élelmiszer-, ital- és dohánygyártás mennyisége 4,1 százalékkal csökkent. Az alág termelésének visszaesésében továbbra is az EU-csatlakozást követő megváltozott szabályozórendszer (importvám, exporttámogatás megszűnése) játszik szerepet. Az ágazatok közül legnagyobb mértékben, 23 százalékkal a kis súlyú bőrtermék-, lábbeligyártás termelése maradt el az egy évvel korábbitól.

Októberben a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új megrendelése 17,4 százalékkal nőtt. A tavalyi év azonos időszakához viszonyítva az új exportrendelések számottevően, 23,7 százalékkal emelkedtek, az új belföldi megrendelések ezzel szemben 5,9 százalékkal csökkentek. Az összes rendelésállomány 18,2 százalékkal haladta meg a tavalyi szintet.