Jelentősen nőtt a hazai szállodák forgalma

Vágólapra másolva!
Tizedével emelkedett az év első tizenegy hónapjában a szállodákban eltöltött vendégéjszakák száma az előző év azonos időszakához képest; a növekedés a Balaton kivételével az egész országot jellemezte. Egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára az időszakban 13 900 forint volt - közölte honlapján a KSH.
Vágólapra másolva!
KSHhttp://www.ksh.hu

Idén januártól novemberig a három-ötcsillagos szállodák átlagosan 62 százalékos szobafoglaltsággal működtek, a szobakapacitás-kihasználtság 6 százalékponttal magasabb volt, mint tavaly. A legmagasabb kihasználtságot a budapesti négy- és ötcsillagos házak érték el. A vidéki szállodák kihasználtsága a területi elhelyezkedéstől függően 52-57 százalék között változott, kivéve a kelet-magyarországi négy- és ötcsillagos szállodákat, ahol ez mindössze 43 százalék volt.

Egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára (Gross ARR) a vizsgált időszakban 13 900 forint volt, ami folyó áron 200 forint emelkedést jelent az előző év azonos időszakához képest. Ebben az évben a legmagasabb átlagárat májusban, júniusban és októberben érvényesítették a szállodák.

Egy kiadható szállodai szobára átlagosan 8600 forint bruttó szobaárbevétel (REVPAR) jutott, ez jelentős növekedés az elmúlt évben elért 7700 forinthoz viszonyítva. Ez a mutató a budapesti ötcsillagos egységekben 20 ezer forint fölé emelkedett, a fővárosi négycsillagos szállodákban pedig meghaladta a 10 ezer forintot. A többi csoportban 3300-7400 forint bevétel jutott egy kiadható szállodai szobára.

A bruttó szobaárbevétel folyó áron 13 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához képest. Az emelkedés - a balatoni háromcsillagos szállodák kivételével - minden vizsgált csoportban jellemző volt. A bővülés mértékét tekintve jelentős különbség figyelhető meg, hiszen az a fővárosban 13-19, Magyarország keleti részén 5-9, a nyugati részén 2-12 százalékos volt. A növekedés mértéke a fővárosban a csillagok számával együtt nőtt.