Vágólapra másolva!
Reményt keltő hónapok után lassulni látszik a japán gazdaság. Japánban a hazai össztermék csupán 0,1 százalékkal nőtt az idei harmadik negyedévben.
Vágólapra másolva!

A vezető makrogazdasági mutatók összetett mutatója romló körülményeket jelzett előre a következő három hónapra: a kedden kiadott októberi mutató 20,0 pontra süllyedt a százas skálán a szeptemberi 33,3 pontról. Ötven pont alatt a mutató gyengülést jelez, és már második hónapja volt 50 pont alatt.

A szintén kedden megjelent kiskereskedelmi összesítés szerint a japán háztartások októberi kiadásai átlagosan 2 százalékkal csökkentek - 297 106 jenre (2882 dollár) - mind szeptemberhez, mind tavaly októberhez képest.

A japán hazai össztermék növekedése minimálisra lassult már a harmadik negyedévben, erősítve az aggodalmakat, hogy a világkereslet lanyhulása tovább fékezheti az exportorientált japán gazdaság növekedését.

A hazai össztermék 0,1 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben a második negyedévhez képest - közölte a japán kormány november közepén. Éves szintre átszámítva ez 0,3 százalékos növekedést jelent.

A második naptári negyedévben a japán gazdaság 0,3 százalékkal, az elsőben 1,5 százalékkal bővült, rendre az előző negyedhez képest. Az első negyedévben, vagyis az elmúlt pénzügyi év utolsó negyedében a japán gazdaság éves szintre vetítve még 6,1 százalékkal bővült, ez több mint egy évtizede a legjobb teljesítmény volt.