Idén stagnált a német vállalati csődök száma

Vágólapra másolva!
A német statisztikai hivatal az idén a tavalyival nagyjából azonos számú vállalati csődre számít: 2003-ban 39 320 vállalat jelentkezett a csődbíróságon, ugyanakkor a tavalyinál töb magánszemély jelentett fizetésképtelenséget.
Vágólapra másolva!

Az idén a német statisztikai hivatal szerint öt év óta első ízben nem növekednek tovább a vállalati csődök. A hivatal hétfői közlése szerint 2003-ban 39 200 cég omlott össze, az idén a csődök száma várhatóan 39 000 lesz. Legutóbb 1999-ben mérséklődött a csődben jutott vállalatok száma, utána a kedvezőtlen konjunktúra hatására évről-évre a vállalatok növekvő számban kerültek pénzügyi zavarba.

Az idén eddig nem került nagyobb vállalat bajba, ezek száma 6 százalékkal csökkent, a kisebb cégek körében viszont 8 százalékkal növekedett a csődök száma.

A statisztikusok az év elején még arra számítottak, hogy az idén kevesebb lesz a csőd. Szeptember végéig 29 730 vállalat jelentett csődöt, ez mindössze 0,3 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.

Ezzel szemben az idén várhatóan a tavalyinál lényegesen több magánszemély jelent fizetésképtelenséget: a statisztikusok várakozása szerint 48 ezer, ez 40 százalékkal több a tavalyinál.