Változatlan a valutauniós alapkamat

Vágólapra másolva!
A várakozásoknak megfelelően az Európai Központi Bank döntéshozói 2 százalékon hagyták az euróövezet irányadó kamatát. Az euró dollárral szembeni rekordszintre történő emelkedése és a magasabb energiaköltségek lassítják az övezet gazdasági növekedését - írja a Bloomberg.
Vágólapra másolva!

Az EKB tavaly június óta nem változtatott kamatán. A döntés előtt az elemzők egyetértettek abban, hogy az EKB nem követi a Fed november 10-ei emelését, mely június óta már a negyedik volt.

Az euró körülbelül 4 százalékkal drágult a dollárhoz képest novemberben. Csütörtök délelőtt újabb rekordot ért el az európai forgalomban, az 1,3385 dollárt. Az OECD keddi előrejelzése szerint 1,2970 dollár fölötti euró-árfolyam már jelentős kárt okozhat a külkereskedelemre ráutalt euróövezeti gazdaságoknak. Elemzők szerint az 1,33-as szint tartós átlépése után a dollár árfolyama akár 1,35-ig is eshet az euróval szemben.

Az EKB elnöke, Jean-Claude Trichet csütörtökön jelenti be a bank legújabb előrejelzéseit, a kiszivárogtatott hírek szerint azt, hogy jövőre a korábbinál alacsonyabb, 1,9-2,3 százalékos növekedésre és 1,8 százalék helyett 2 százalékos inflációra számítanak.