Lassult az euróövezet gazdasági növekedése

Vágólapra másolva!
Az euróövezeti tagországok GDP-je átlagosan 0,3 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben az előző negyedhez képest, és 1,8 százalékkal volt nagyobb, mint a tavalyi harmadik negyedben - közölte az EU statisztikai hivatala második becslésként. Az euróövezetben októberben átlagosan 8,9 százalékos volt a munkanélküliség, ugyanannyi, mint az előző hónapban.
Vágólapra másolva!
Mélyponton a gazdasági bizalom az eurózónában/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20041130melyponton.html

Az év második negyedében 0,5 százalékkal bővült az eurózóna gazdasága az előző negyedhez képest, az egy évvel korábbihoz viszonyítva pedig 2,1 százalékkal. Az egész Európai Unióban szintén 0,3 százalékkal nőtt átlagosan a GDP a harmadik negyedben, és 2,1 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbinál. Az EU-ban a második negyedben 2,4 százalékos volt az átlagos gazdasági növekedés.

Az Európai Bizottság szintén szerdán kiadott előrejelzése szerint az euróövezetben a mostani utolsó negyedévben és a jövő évi első negyedévben 0,2-0,6 százalékos átlagos GDP-növekedés várható, az előző negyedhez viszonyítva. Ez a becslés megegyezik a november elején közölt előző becsléssel.

Az euróövezet gazdasági növekedése tavaly valamivel több, mint 0,4 százalékos volt a 2002-es 0,85 százalékos, a 2001-es 1,59 százalékos és a 2000-es 3,48 százalékos többlet után.

A német gazdaság mindössze 0,1 százalékkal nőtt

A legnagyobb euróövezeti gazdaság, a német, 0,1 százalékkal bővült a harmadik negyedben a másodikhoz képest, és a növekedés 1,3 százalékos volt éves szinten. Elemzők korábban 0,3 százalékot, illetve 1,6 százalékot vártak a német gazdaságtól a harmadik negyedről.

A francia gazdaság 0,1, az olasz 0,4 százalékkal bővült ebben az időszakban. A német, a francia és az olasz gazdaság az euróövezeti GDP majdnem 70 százalékát adja.

Változatlan a munkanélküliség

Stagnál a munkanélküliség az euróövezetben/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20041005stagnal.html

Az euróövezetben októberben átlagosan 8,9 százalékos volt a munkanélküliség, ugyanannyi, mint szeptemberben, és mint egy évvel korábban - közölte az EU statisztikai hivatala szerdán.

A 25 tagú EU-ban is 8,9 százalékos volt átlagosan a munkanélküliség októberben, kisebb a szeptemberi 9,0 százaléknál. A 25 országban tavaly októberben átlagosan 9,1 százalékos volt az állástalanok aránya.

Októberben Lengyelországban volt a legnagyobb a munkanélküliség, 18,6 százalékos, míg a legkisebbet Luxemburgban mérték, 4,3 százalékosat. Magyarországon októberben 6,0 százalékosra nőtt a munkanélküliség a szeptemberi 5,9 százalékról, az EU statisztikai hivatala szerint.