IMF: 30 éve leggyorsabban bővülhet idén a világgazdaság

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap 4,7 százalékról 5 százalékra javította fel a globális gazdaság idei növekedésére vonatkozó várakozását, ami három évtizede a legnagyobb ütem. Az IMF azonban úgy véli, hogy a jelentősen megdrágult olajár aláásta a fellendülés erejét.
Vágólapra másolva!
[origo] biztosítás/biztositas/index.htmlVálassza a legjobb biztosítási ajánlatot!

A Valutalap erre az évre a hetvenes évek óta nem látott, 5 százalékos gazdasági növekedést vár a világgazdaságban. A Világgazdasági kilátások című, évente két alkalommal megjelenő jelentésében arra számít, hogy a 2005-ös globális gazdaságbővülés 4,3 százalék lesz, ami minimálisan elmarad a korábbi, 4,4 százalékos áprilisi előrejelzésétől.

A Valutalap vezető közgazdásza, Raghuram Rajan szerint a fejlett ipari országok gazdaságnövekedésére és inflációjára csak mérsékelten hat a kőolaj erőteljes emelkedése, és nagyobb hatással van a fejlődő országokra.

A nemzetközi pénzügyi szervezet az Egyesült Államok idei GDP növekedési kilátását 4,6 százalékról 4,3 százalékra, a jövő évit 3,9 százalékról 3,5 százalékra fogta vissza.

Az IMF Japán esetében jelentősen fölfelé korrigált, 2004-re 3,4 százalékról 4,4 százalékra, 2005-ben 1,9 százalékról 2,3 százalékra.

Az eurózóna kapcsán a Valutaalap rámutatott arra, hogy idén a korábban becsültnél nagyobb ütemben, de még mindig szerény mértékben erősödik a gazdaság, a várt 1,7 százalék helyett 2,2 százalékkal, míg jövőre az áprilisban becsült 2,3 százalék helyett 2,2 százalékkal.

Az IMF jelentősebben feljavította Németország, Franciaország és Olaszország idei becsül GDP növekedési ütemére vonatkozó korábbi várakozását, viszont minimálisan rontott a három ország jövő évi kilátásán.