A termékdíj miatt visszaeshet a német sördömping

Vágólapra másolva!
Jövőre várhatóan megfékezi a Németországból érkező olcsó, dobozos sörök behozatalát a január elsejével változó termékdíj-szabályozás - közölte Kiss Elemér, a Magyar Sörgyártók Szövetségének elnöke. Május óta minden hónapban kevesebb magyarországi sört adtak el, mint tavaly. 
Vágólapra másolva!

Az európai uniós csatlakozás óta elárasztották a diszkontáruházakat olyan német dobozos kiszerelésű sörszállítmányok, amelyeket a Magyarországon gyártott sörök árának mindössze feléért meg lehet kapni.

Kiss Elemér, a Magyar Sörgyártók Szövetségének elnöke szerint ezeknek az importsöröknek a megjelenésével függ össze a magyarországi sörök értékesítésének visszaesése és az egyre nagyobb mennyiségben keletkező csomagolási hulladék.

Kevesebb hazai sör fogy

Május óta minden hónapban alacsonyabb volt a magyarországi sörök értékesítése a tavalyinál - mutatott rá Kiss Elemér. A sörözés szempontjából kiemelkedőnek számító augusztusban jelentkezett a legnagyobb elmaradás a tavalyi értékesítéshez képest. A 2003 augusztusi 86 ezer literes eladáshoz képest az idén csak 72 ezer litert sört vásároltak. Ebben az évben az import sör mennyisége elérheti a 800 ezer hektolitert.

30 forint termékdíj egy dobozra

A Magyar Sörgyártók Szövetségének elnöke szerint az olcsó dobozos sörök fokozottan részt vesznek a környezetterhelésben is, mivel az importőrök a jelenleg alacsony termékdíj megfizetésével mentesülnek a szemétté váló fémdobozok visszagyűjtése alól. Így azonban az államra hárul a hulladékkezelés.

Ha a súlyalapú termékdíj a jelenlegi tervek szerint darabalapúvá válik, az már olyan terhet jelent majd az importőröknek, hogy nem éri meg ezeknek a termékeknek a behozatalát.

Kiss Elemér szerint jelenleg egy könnyű fémdobozra visszavetítve legfeljebb 50 fillérnyi termékdíj jut, ami a szabályozás tervezetének jelenlegi állása szerint jövőre dobozonként várhatóan már 30 forintot ér el.