Egyre kevesebb bolt van a községekben

Vágólapra másolva!
Június végén 165 ezer kiskereskedelmi üzlet működött Magyarországon, melyek átlagos alapterülete 101 négyzetméter volt. Az első félévben több mint kétezerrel csökkent a községekben működő boltok száma - közölte honlapján a Központi Statisztikai Hivatal.
Vágólapra másolva!

Évek óta megfigyelhető, hogy a legtöbb új üzletet a negyedik negyedévben nyitják, a legtöbb üzletbezárás az első negyedévben történik, míg a második és a harmadik negyedév a lassú gyarapodás időszaka. Ennek megfelelően a működő üzletek 2004. június 30-i, több mint 165 ezres állománya 1248 üzlettel haladta meg az egy évvel, 272-vel az egy negyedévvel korábbit, de a jelentősebb első negyedévi visszaesés miatt 32 üzlettel elmaradt a 2003. december végi szinttől.

Vásárlás/uzletinegyed/vasarlas/index.htmlAz Üzleti Negyed rovata

Területi elhelyezkedés szerint, az idei első félévben az üzletek száma és alapterülete legnagyobb mértékben a közép-magyarországi régióban nőtt, és kisebb növekedés történt az Észak-Alföldön is. Dél-Alföldön az üzletszám emelkedett ugyan, de az alapterület csökkent, Dél-Dunántúlon ezzel szemben az üzletszám csökkenéséhez az alapterület növekedése társult - derül ki a KSH adataiból.

A többi régióban mind az üzletszám, mind az alapterület csökkent. A csökkenés elsősorban a kisebb településeket érintette. 2004. első felében összesen több mint kétezerrel csökkent a községekben működő üzletek száma. A növekedés leginkább a kisebb városokat érintette. A fővárosban 0,5 százalékkal, a megyei jogú városokban 0,3 százalékkal nőtt fél év alatt az üzletek száma, a többi városban a bővülés 3,2 százalékos.

Az országos szintű üzletszám-csökkenést döntően az élelmiszerüzletek számának visszaesése okozta, melyben továbbra is jelentős szerepet játszott a forgalom hipermarketekbe való koncentrálódása. Több mint százzal csökkent a textil-, ruházati és lábbeli-szaküzletek száma is, a nagy alapterületű ruházati áruházak nyitásának hatására azonban összes alapterületük kissé növekedett. Csökkent a használtcikket árusító boltok száma is.

Legnagyobb számban a könyv-, újság-, papíráru, a gépjármű- és járműalkatrész-, valamint a bútor-, műszakicikk és építőanyag-üzletek hálózata gyarapodott.