Amerika a legnagyobb fegyverexportőr

Vágólapra másolva!
Tavaly a legnagyobb bevételre az Egyesült Államok tett szert fegyverkereskedelemből, megelőzve a második Oroszországot és a harmadik Németországot. A legnagyobb vásárló Kína, majd az Egyesült Arab Emírségek volt - derül ki a New York Times hétfői, a hagyományos fegyverek kereskedelméről szóló összeállításából.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok 14,5 milliárd dollár értékű fegyverszállítási szerződést írt alá tavaly az egy évvel korábbi 13,6 milliárd dollár után. Ez a világon kötött fegyverszállítási szerződések 56,7 százaléka volt. Oroszország a lap információi szerint 4,6 milliárd dollár értékű szerződést kötött, a 2002-es 6 milliárdot követően. A harmadik helyen álló Németország 1,4 milliárd dollár értékben kötött fegyverszállítási szerződéseket.

Az adatok a hagyományos fegyverek világkereskedelmére vonatkoznak; ennek a piacnak az értéke 2003-ban több mint 25,6 milliárd dollár volt, és a piac három éve zsugorodik.

A fejlődő országokkal kötött fegyverszállítási egyezmények értéke tavaly elérte a 13,7 milliárd dollárt, a globális fegyverkereskedelem 53,6 százalékát. A lap szerint Kína 2000 és 2003 között összesen 9,3 milliárd dollárért vásárolt fegyvert. A listán második az Egyesült Arab Emírségek, majd Egyiptom, India, Izrael, Dél-Korea, Szaúd-Arábai, Kuvait, Malajzia, Szingapúr és Kuvait következik.